ÅSIKT

Städning behövs i arbetarrörelsen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Margot Wallström hyrde lägenhet av Kommunal, men förbundets lägenheter kanske inte ska gå till kompisar utan till bostadsförmedlingen.
LEDARE

En del har nog skrattat åt porrskandalen i Kommunal. Fackpampar på vift, nakendans, sprit och flotta fester.

I dag får vi ta händelserna på större allvar. Skandalen får nu sitt rättsliga efterspel.

Fackförbundets sparkade kassör Anders Bergström har delgivits misstanke om brott. Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption inledde sin förundersökning om misstänkt mutbrott sedan Kommunal förmedlat en lägenhet till utrikesminister Margot Wallström.

Mutmisstänkt

I dag står det klart att Anders Bergström har delgivits misstanke om givande av muta och därmed riktas blickarna mot Margot Wallström.

Åklagaren Alf Johansson vill inte kommentera varför Anders Bergström delgivits misstanke om mutbrott. Johansson vill inte heller säga om det handlar om Margot Wallströms lägenhet eller om hon delgivits misstanke.

Han skriver dock i ett mejl till TT att det rent principiellt är möjligt att bara det ena ledet i ett mutbrott gjort sig skyldig till något brottsligt. Det skulle innebära att den som ger en muta kan åtalas utan att den som tar emot den behöver bli misstänkt för tagande av muta.

Inga kommentarer

Mycket mer än så vill åklagaren inte säga. Anders Bergström har inga kommentarer, Margot Wallström låter hälsa att medan förundersökningen pågår har hon inga kommentarer.

Tidigare har hon meddelat att hon välkomnar en undersökning och att hon inte har någon att dölja. Tvärtom tycker hon att det är bra att det hela blir utklarat och vad ska hon säga. En utrikesminister ska givetvis stå bortom alla misstankar. Bara det faktum att hon bott i en av Kommunals lägenheter är besvärande.

Ryggdunkande

Med den bostadsbrist som råder i Stockholm fattar väl var och en att den som blir erbjuden en lägenhet på Pridefestivalen kommer att går före i kön. En modern socialdemokratisk minister borde haft vett att hålla sig borta från den typen av gammalt ryggdunknade kameraderi.

Kommunalskandalen vittnar om en kultur som tack och lov håller på att försvinna. Dyra resor, flotta middagar, mängder av alkohol och en och annan strippa. Kommunals många lägenheter kanske inte borde gå till kompisar, utan till bostadsförmedlingen för att i någon mån beta av den långa bostadskön.

Tids nog får vi mer information från åklagaren. Det är bra om alla eventuella oegentligheter kommer fram.

Arbetarrörelsen behöver uppenbarligen någon som städar upp efter festen. Någon som öppnar fönstren och släpper in luft och ljus.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM