Mejla

Somar Al Naher

Shoppingen blir vår undergång

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Butiker använder lockpriser för att vi ska vallfärda till köptemplen, och det gör vi entusiastiskt.
Butiker använder lockpriser för att vi ska vallfärda till köptemplen, och det gör vi entusiastiskt.

Vi shoppar alldeles för mycket. Enligt Världsnaturfonden, WWF lever vi i Sverige som om vi har 4,2 jordklot och inte ett.

Men det där är avlägset när svarta fredagen, eller Black Friday som den heter i USA, drar i gång i morgon. En dag då handeln ska vända röda siffror till svarta i kalkylerna.

Butikerna, i USA och Sverige, använder lockpriser på utvalda prylar för att vi konsumenter ska vallfärda till köptemplen. Och det gör vi med stor entusiasm. För många räddar rean familjens juklappsstress. Den som behöver en ny apparat men inte har råd ser sin möjlighet att handla under utförsäljningen.

Stilla ett begär

Men för många handlar det nog om att stilla ett ha-begär, byta ut en fullt fungerande mikrovågsugn mot en annan bara för att. I USA där Black Friday funnits länge säljer butikerna kläder och elektronik för 425 miljarder kronor på ett enda dygn.

Det sägs att uttrycket fick fotfäste efter att polisen i Philadelphia på 1960-talet kallade denna dag för svart på grund av alla olyckor som inträffade. Exalterade människor som hade bråttom till köpcentra utgjorde trafikfara.

Människor har dött

Sedan dess har det blivit värre och människor har faktiskt dött i shoppinghetsen. För några år sedan sköts en man ihjäl i samband med ett bråk inne i en leksaksbutik. Samma år trampades en kvinna till döds på Walmart. Varje år rapporteras hundratals våldsamma bråk och människor som körs till sjukhus.

Rea-dagen skapade kalabalik även i Sverige. Förra året blev flera kunder och butikspersonal nedslagna av andra arga kunder som inte fick tag i en billig vattenkokare.

Det sämsta i oss

Det är något tragikomiskt med en svart dag som tar fram det sämsta i oss människor.

För trots att många förfasade sig över Världsnaturfondens siffror som visade att vi svenskar lever långt över jordens tillgångar fortsätter allting som vanligt. Och möjligen lite till. Svensk Handel spår rekord i julhandeln i år. Tillväxten i decembermånad förväntas omsätta 77,7 miljarder.

Egentligen är det inte konstigt att vi människor shoppar som mycket som vi gör. Är det något som politiker från höger till vänster uppmanar oss att göra så är det att konsumera mera för att hålla igång ekonomin.

Klimatet tar stryk

Problemet är att klimatet tar stryk och frågan är om vi mår så mycket bättre?

Men vi kanske kan trösta oss med årets julklapp som är ett par VR-glasögon som skapar en virtuell verklighet för den som tar på sig dem. När undergången är här kan vi alla gå omkring i vår egen värld och inte låtsas om den utanför.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.