ÅSIKT

Kvinnor offras när politikerna sparar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Sjukhuset där du ska föda läggs ner. De närliggande sjukhusen har inte plats och i fullt värkarbete får du köra till en annan stad.

Där går förlossningen bra men mindre än 20 timmar efter din första förlossning skrivs du ut. Med värkande kropp får du 38 timmar efter förlossning ta dig till ett annat sjukhus för efterkontroll. En resa du måste göra om igen nästa dag. Reklamforskaren, skribenten och nyblivna mamman Nina Åkestam skriver om sin förlossning på sin webbsajt.

I journalen dokumenteras den som lyckad, men bakom siffrorna döljer sig en förlossningsvård i kris.

Fortsatt nedmontering

– Alla blivande föräldrar i länet kan känna sig lugna, sa Ella Bohlin, kristdemokrat och barn- och äldrelandstingsråd i Stockholm tidigare i år.

Hon är en politiker som gick till val på att lösa förlossningskrisen. Men hon och hennes kollegor i de borgerliga partierna har genom de borgerligas skattesänkningar på bekostnad av välfärdssatsningar fortsatt nedmonteringen av svensk vård.

Det är nu en verksamhet som lever på marginalen. Det är en verksamhet där personal gör sitt bästa men patienter drabbas.

Vårdpersonal slår larm

Svensk vård håller en hög kvalitet. Sveriges kommuner och landsting gjorde en egen internationell jämförelse 2015 där Sverige var i topp. Det finns också ett flertal andra liknande rapporter där svensk vård står stark i internationell jämförelse.

Men bakom siffrorna döljer sig andra berättelser från hela Sverige. Vårdpersonal som larmar om vårdplatsbrist och inställda operationer. Det sker massuppsägningar på grund av en ohållbar arbetsmiljö. Patienter berättar om hur diagnoser missas och hur bemötandet brister. Anhöriga som med gråt i halsen följer sina sjuka när de skjutsas runt mellan akutsjukhus och skrivs ut i förtid för att sedan kort därefter åter hamna på akuten.

Ökade klyftor

Vården ska inte drivas med snäva marginaler. Vårdplatsbrist och ständiga underskott är att leka med förtroendet för välfärden. Om vi först monterar ner sjukvården är steget inte långt tills kritiker ifrågasätter dess skattefinansiering.

Vården är inte där än. Men när vårdmöten blir dåliga söker sig allt fler till privata lösningar i stället för det allmänna. Viljan att betala skatt minskar, skatteunderlaget lika så och klyftorna ökar.

Provocerande debattinlägg

Ella Bohlin och Ebba Busch Thor provocerar när de i juni skrev på Aftonbladet debatt att staten måste säkra att förlossningsvården fungerar över hela landet. Det är lätt att säga en sak när man de senaste åren verkat för en helt annan politik.

– Man behöver oroa sig jävligt mycket, avslutade den nyblivna mamman Nina Åkestam sitt inlägg om förlossningsvården.

Hon är mer trovärdig än Ella Bohlin.

ARTIKELN HANDLAR OM