ÅSIKT

Liberalen som är ur takt med tiden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Liberalen Mathias Sundin vill behålla sommartiden, och argumenten avslöjar klyftorna i det svenska samhället.
LEDARE

Hur gick det i morse? Lyckades du få ordning på klockan när Sverige gick över till normaltid, eller vintertid som vi brukar säga?

Det är samma vånda två gånger om året. Ska klockan ställas fram eller tillbaka? Betyder det mer sömn, eller mindre?

Till slut brukar det ordna sig. Vi ställer tillbaka klockan på hösten och får alltså en extra timme att använda som vi vill, till exempel för att sova. På våren är det tvärtom. Klockan ska ställas fram, en timme försvinner och det blir en tidig morgon.

Vanliga människor klarar av det där. Men somliga riksdagsmän har det tydligen svårare.

Femton minuter

Den senaste veckan är det liberalen Mathias Sundin från Östergötland som gjort anspråk på sina femton minuter i ramljuset för att protestera mot vintertiden. Tydligen vill Sundin ha sommartid året runt.

Antagligen skulle han också vilja ha badväder och grillfester för jämnan också.

Förklaringen säger faktiskt något om den tid vi lever i, eller i alla fall om vardagen för liberala riksdagsledamöter.

Sundin dömer ut vintertiden eftersom den hänger ihop med en tid när vi tvingades “vara ute och mjölka kor och sådant vi pysslade med för hundra år sedan”. Själv tycker han att det är trevligt om det är lite ljust, till exempel när han vandrar hem efter arbetsdagen på partikansliet.

Vintertiden är normal

Det är lockande att påpeka att det faktiskt är vintertiden som är normaltid i Sverige. Sundins förslag skulle betyda att vi införde finsk tid. Det är också frestande att berätta att just korna länge användes som argument mot sommartid, eller att dagens system införts för att utnyttja ljuset och är gemensamt för Europa. Men det är egentligen struntsaker.

Det viktiga är att Sundin tycks tro att alla, likt honom, kan släntra i väg till jobbet någon gång runt nio när ljuset hunnit komma också den mörkaste novembermorgon. Så är det ju inte riktigt.

Frågan är hur Mathias Sundin tror att det går till när hans kontor på riksdagen städas, eller när han tror att vaktmästarna i entrén börjar? När tror han att sjuksköterskor, lärare och industriarbetare ger sig i väg till jobbet? Hur tror han busschauffören hamnade i sin buss eller expediten bakom kassan i Pressbyrån?

Ta tunnelbanan

I rent studiesyfte skulle han någon morgon kunna använda den extra timmen för att ta tunnelbanan från Gamla stans station riktigt tidigt och åka ut till Farsta eller Skärholmen. Där kunde han byta tåg och åka tillbaka till centrum tillsammans med det arbetande Sverige som inte har en permanent sovmorgon och som nästan aldrig skriver riksdagsmotioner eller debattartiklar.

Sundin skulle möta ett Stockholm, och ett Sverige, som han kanske aldrig har träffat. Arbetande människor som får vardagen att fungera.

På köpet skulle Mathias Sundin få en berättelse till kollegorna i den liberala riksdagsgruppen. Han skulle kunna berätta att det faktiskt trots vintertiden är mörkt när många människor går till jobbet. I Sverige 2017.

Och de trots att de faktiskt inte ska mjölka kor.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM