Mejla

Eva Franchell

Nazisterna kan inte stoppa Pride

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Årets Prideveckor i Karlskrona och Kalmar kan vara de sista. Festivalerna har tagit emot så mycket hot och hat att arrangörerna inte vet om de kan fortsätta.
Prideveckan i Karlskrona har just avslutats. Under veckan tvingades flera festivalarbetare lämna Pride efter hot och trakasserier.
Kalmarsund Pride hålls i september och Pridegeneralen Jennie Wallin säger till SVT att årets festival ska bli så bra som möjligt, men sedan är hon tveksam om det blir några fler fester.

Prideflaggor skändades

I vår har nazister från Nordiska motståndsrörelsen stört Prideevenemangen i Eskilstuna och Norrköping med affischer och banderoller med uppmaningen "krossa homolobbyn". I fjol gick nazisterna till fysisk attack mot Prideparaden i Falun. En Prideflagga brändes i Boden. 26 flaggor klipptes ner i Helsingborg.

En Prideflagga stals i Hörby, en annan brändes i Trelleborg. Den brända flaggan klistrades upp på rådhusets dörr med hjälp av klistermärken från Nordiska motståndsrörelsen.

Prideflaggor i Malmö halades på halv stång och i Stockholm försökte en grupp män från Nordiska motståndsrörelsen stoppa Pridetåget.

”Propagerar mot homoskit”

Nazisternas motiv är grumliga. På sajten Nordfront menar de att de "propagerar mot homoskit". Sådant är förstås lätt att avfärda, men den hotfulla stämningen finns kvar och den dödar glädje och entusiasm.
Den smutsar ner regnbågsrörelsen och banar väg för arbetsgivare som reagerar mot att medarbetare går i tåget. Den gör det möjligt för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet att hävda att Pridefestivalen är skadlig för folkhälsan. Institutet menar att man granskat Pride, men egentligen har man bara googlat olika moralord som "ansvar" och "fostra" för att sedan räkna hur många gånger de förekommer i programmet för Stockholm Pride. Institutet konstaterar att det inte finns några programpunkter som innehåller ordet "ljus" och därmed anser man att man kan svärta ner hela festivalen.
Vore det inte så allvarligt kunde man avfärda Claphaminstitutets rapport som trams.

Kan inte stoppa Pride

Men faktum är att Priderörelsen möter ett nytt motstånd och då är det särskilt viktigt att sluta upp bakom Pride och kravet på alla människors lika värde. Det är helt oacceptabelt att de nazister som hotar hbtq-rörelsen tillåts tala i Almedalen. Det är inte Pridetågen som ska läggas ner, det är Nordiska motståndsrörelsen som ska bort från våra gator.
Just i år samlas hbtq-människor från hela Europa för att fira Europride i Stockholm och Göteborg. Det är polisens och hela samhällets ansvar att det blir en ljus tillställning som bevisar att nazisterna aldrig kan stoppa Pride.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.