ÅSIKT

Åkesson borde ta en pizza i Ludvika

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Ludvika har ägarna till en pizzeria beslutat att personer med nazistiska kännetecken inte är välkomna. Resultatet har blivit trakasserier och sabotage. I veckan rapporterade lokala medier om hur en anställd misshandlats.
Den som sett nazister marschera vet hur hotet från de högerextrema ser ut. De tågar med sköldar och de klistrar upp dekaler med hängsnaror reserverade för politiker.

Otrygghet på landet

Under partiledardebatten i Örnsköldsvik för en vecka sedan kom en direkt publikfråga om detta: vad bör göras för att förhindra att nazism och extremism sprider otrygghet på landsbygden?
Medan sju partiledare betonade vikten av att stå upp för demokrati och det öppna samhället valde en att i stället ifrågasätta frågeställaren.
”Är det verkligen det största trygghetsproblemet på landsbygden, nazister?”, undrade Jimmie Åkesson.
Man kan fråga sig hur en SD-ledare som inte förstår den oro som nazistmarscher skapar i svenska städer ska kunna identifiera och frigöra sitt parti från sina rötter. Om inte Åkesson tar högerextremismen på allvar finns det heller ingen legitimitet i försöken att rensa ut rasismen i de egna leden.

Tågade med sköldar

Det är inte allt får länge sedan SD själva tågade med sköldar.
Som i Växjö 1994. Hatsymbolerna hade de förvisso städat undan då, men främlingsfientligheten kunde nog ingen ta miste på. Den då färske TV4-reportern Peter Jidhe fanns på plats och hotades när han försökte ställa frågor.

Den sortens SD-agerande ligger alltså inte längre tillbaka i tiden än Jidhes TV-karriär sträcker sig.
Jimmie Åkessons nonchalans under helgens debatt mötte stort motstånd. Rakast i tonen var statsministern, som röt åt Åkesson att han inte kan mumla om nazism och krävde ett reservationslöst avståndstagande. Den glöden har saknats från Löfven under våren. Det är så han kan låta när han verkligen bottnar i det han säger. Det är så han måste låta under resten av valrörelsen.

Beställ en capricciosa

För faktum kvarstår ju att Stefan Löfven är den statsministerkandidat som i varje läge utesluter att använda sig av Sverigedemokraterna som regeringsunderlag. Borgerliga regeringschefer runt om i Europa har gett upp principerna och släppt in högerpopulister i samarbeten. I Sverige skulle det vara extra svårt med tanke på SD:s särskilda historia, ändå står Ulf Kristerssons dörr fortfarande på glänt.

Det återstår att se hur det går med det samarbetet, men om nu Jimmie Åkesson verkligen bryr sig om landsbygden kan han ju börja med att åka till Ludvika och beställa in en riktig capricciosa.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM