ÅSIKT

Vi kan strunta i att fler kommer att dö

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Damian Dovarganes / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns risk för mässlingsutbrott i ett 40-tal svenska kommuner. Detta enligt en ny sammanställning från TT. På platser som Åre och Övertorneå har så få barn vaccinerats att smittspridning nu kan ske.

Det är allvarligt.

Varje år dör runt 130 000 människor på grund av mässling. De flesta är barn under fem år. Just nu pågår flera stora mässlingsutbrott i Europa, och bara i Rumänien har 17 personer dött sedan januari 2016.

Ger inte autism

Fram till 1980-talet insjuknade flera tusen svenskar i mässling, men sjukdomen har blivit ovanlig sedan den infördes i barnvaccinationsprogrammet. Men för ett par månader sedan insjuknade ett drygt tiotal personer, flera barn, kring Järvafältet i nordvästra Stockholm och i Järna utanför Södertälje.

Vad beror utbrotten på? Inte sällan att föräldrar låter bli att vaccinera sina barn mot sjukdomar av rädsla för vad vaccinationen kan leda till.

Det finns sedan länge en spridd vanföreställning om att vaccin ger autism. Bland gravida kvinnor som lider av svår D-vitaminbrist, vilket i sig misstänks vara en riskfaktor för att det blivande barnet utvecklar autism, har detta fått fäste. I fallet med Järna är förklaringen den antroposofiska uppfattningen att barnsjukdomar är naturligt och vaccin onaturligt.

Nå, inget vaccin är riskfritt, även om riskerna med själva sjukdomen är mycket större. Risken att få svår hjärnhinneinflammation av mässling är 1 på 1000. Risken att få samma sjukdom av ett mässlingsvaccin är 1 på 3 000 000.

Samhällets svagaste

För att större utbrott av mässling ska förhindras måste 95 procent av befolkningen ha tagit vaccinet. Då uppstår gruppimmunitet. Om man tagit vaccin och bidrar till de där 95 procenten så skyddar man inte bara sig själv utan samhällets svagaste: nyfödda barn, gravida, gamla, människor med nedsatt immunförsvar.

Man kan förstås strunta i det. Men då kommer till slut fler dö och fler få bestående hjärnskador.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

Vaccin

Mässling

Autism