ÅSIKT

Det ruttna land vi kallar Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅ
David Persson Rothman och Alexander Ernstberger.
LEDARE

Den här texten handlar om en liten rutten bananrepublik. Vi kan kalla den Sverige.
Längst ner sliter en grupp anställda som en dag hoppas på pensionen. De har placerat sina pengar i pensionsfonder, försäljaren var väldigt övertygande och snart hoppas de på bra utdelning. De har ju blivit lovade guld och gröna skogar.

Ägarnas lyxliv

Vad de inte vet är att pensionsfonderna egentligen går uselt. Dessutom har ägarna snikat åt sig många miljoner som gått till ren lyxkonsumtion. Och visst, det har redan skrivits spaltmetrar om de giriga ägarna i fondbolaget Allra. Alexander Ernstberger och David Persson Rothman har köpt Ferraribilar och hus i 50-miljonersklassen för pensionsspararnas pengar. 2012 gjorde de en vinst på 100 miljoner kronor efter en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital.
Alexander Ernstberger och David Persson Rothman har plockat in stjärnögda kändisar i Allras bolagsstyrelse. Förre justitieministern Thomas Bodström och AP-chefen Ebba Lindsö har fungerat som trovärdiga lockbeten och fått bra betalt för det. Dessutom visar det sig nu att en hög tjänsteman på Finansdepartementet samtidigt var styrelseordförande i Oak Capital.

Lägre pensioner

Det kan vara svårt att hänga med i alla turer, men tjänstemannen på Finansdepartementet satt alltså i finansbolaget som gjorde affären som nu drabbar pensionsspararna i form av lägre pensioner.

Lagen om offentlig anställning säger att en tjänsteman inte får ha en bisyssla som kan skada myndigheten, men nu var det väl inte myndigheten som skadades utan snarare vanliga pensionssparare.

Begreppet bananrepublik kan tyckas nedsättande, men kännetecknande för ett sådant land är att det är ledningen som är korrupt och det är vanligt folk som blir lurade.

ARTIKELN HANDLAR OM