Eva Franchell

Barnmorskan ska inte ha något jobb

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ellinor Grimmark driver sin sak via domstolar.
Ellinor Grimmark driver sin sak via domstolar.

I dag inleddes rättegången som handlar om barnmorskan Ellinor Grimmarks vägran att utföra aborter.

Så fort hon var klar med sin utbildning sökte hon jobb på tre olika kliniker i Jönköpings län, men fick nobben. När hon hänvisade till sin kristna tro och krävde samvetsfrihet kunde sjukhusen inte anställa henne.
En barnmorska måste kunna medverka vid aborter, dela ut dagen efter-piller samt kunna sätta in en kopparspiral. I Sverige är det kvinnan som bestämmer över sin kropp, inte personalen.

Anti-abortlobbyn

Men Ellinor Grimmark valde att ta strid. Hon gick till Diskrimineringsombudsmannen och till tingsrätten, men förlorade i båda instanserna. I dag fortsatte hon att hävda sin rätt i Arbetsdomstolen.

Bilden av den ensamma barnmorskan är dock inget annat än en pr-kupp. Det här handlar inte om hennes anställning. Det handlar inte bara om hennes egen rätt att vägra aborter. Ellinor Grimmark är uppbackad av den amerikanska anti-abortlobbyn, hennes mål är större. Hon deltar i en kampanj vars mål är att förbjuda aborter.
Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud Ruth Nordström har båda sagt att de tänker driva frågan ända till Europadomstolen och amerikanska Alliance Defending Freedom, ADF, kommer att backa upp dem hela vägen.

Klassiskt exempel

– Det här är ett klassiskt exempel på det lobbyarbete som ADF gör, säger den amerikanske statsvetaren Joshua Wilson till Ekot.

– Huvudsyftet med att stötta sådana här rättsfall är att minska tillgängligheten till abort och skapa en reva i abortlagstiftningen. ADF är helt emot aborter.
Ruth Nordström är registrerad samarbetspartner till ADF. Hon har sin bakgrund i Provita och det svenska abortmotståndet. Alliance Defending Freedom är en av världens mäktigaste organisationer som driver konservativt kristna frågor. Den är emot både aborter och samkönat föräldraskap.

Ett himla liv

Abortmotståndarna har sedan några år tillbaka bytt strategi. Borta är de hysteriska demonstrationerna med bilder på aborterade foster. I stället väljer anti-abortrörelsen att driva rättsfall med hänvisning till de mänskliga rättigheterna. Målet är att förändra lagstiftningen och Joshua Wilson menar att ADF inte vill väcka för mycket uppmärksamhet.
Varje år mister 47 000 kvinnor livet för att de tvingats till osäkra aborter. Ytterligare fem miljoner kvinnor drabbas av svåra komplikationer. Svenska kvinnor ska aldrig tillbaka till den tid då en oönskad graviditet innebar klädhängare eller råttgift.

ADF föredrar diskretion, men det som krävs är ett himla liv. Rör inte abortlagstiftningen, abortmotståndare ska inte jobba på svenska kvinnokliniker.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.