Ledare

Det här blir slutet för Kinberg Batra

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Till sist blev det Finn Bengtssons linje som segrade i den moderata maktkampen. Anna Kinberg Batra vill nu att de fyra allanspartierna - tvärt emot tidigare planer - ska utmana regeringen med ett gemensamt budgetförslag.

I klartext är det en inbjudan till Sverigedemokraterna och därmed ett försök att fälla regeringen.

Det är oundvikligt att ställa sig frågan hur Kinberg Batra tycker att det går ihop med beskeden från valrörelsen? Moderaternas och alliansens besked då var ju tydliga. En regering med Jimmie Åkessons aktiva stöd var absolut inte aktuell då.

Nu är beskedet alltså det motsatta.

Hur tänkte hon?

Det är också rimligt att fråga sig hur moderatledaren har tänkt sig framtiden? Det återstår mindre än två år till valet. Den ekonomiska vårpropositionen och ändringsbudgeten läggs på riksdagens bord den 18 april. Omröstningen, där Kinberg Batra alltså vill besegra regeringen, sker först framåt sommaren.

Med Jimmie Åkessons aktiva stöd skulle Anna Kinberg Batra kanske få ett år som statsminister. Är läget i det moderata partiet så desperat att hon verkligen vill det?

Sverigedemokraterna skulle förstås jubla, men knappast sälja sina röster billigt.

Kort att spela

Dessutom har ju Stefan Löfven några kort att spela. Han kan utlysa extraval om oppositionen väljer att ställa till med parlamentarisk oreda.

Vill Kinberg Batra verkligen ha den valrörelsen?

Nu lär det inte bli något av moderatledarens planer. Centerledaren Annie Lööf mosade dem genast med ett för politiken sällsynt klarspråk.

Den moderata planen - som tydligen meddelades via SMS i går kväll - skulle skapa politisk osäkerhet och en politisk cirkus som skulle vara skadlig i en tid som kräver stabilitet, trygghet och ledarskap, sa centerledaren.

Olämplig kandidat

Så mycket tydligare blir det inte utan att rakt ut säga att Kinberg Batra är oansvarig och olämplig som statsministerkandidat. Centerledaren säger ju i det närmast att den moderata taktiken är ett hot mot rikets säkerhet.

Inte blev det bättre när liberalernas Christer Nylander förklarade att Kinberg Batras plan skulle skapa ett “nyvalskaos”.

Moderatledaren har spelat högt, sannolikt pressad av den interna partiopinionen. Nu ser det ut som hon kommer att förlora hela rollen som ledare för oppositionen.

Annie Lööf försäkrar att planen är att söka stöd för en alliansregering utan Sverigedemokraternas stöd i nästa års val, och Christer Nylander upprepar snällt samma budskap.

I dag är det väldigt svårt att se hur en ny allians ska kunna ledas av Anna Kinberg Batra.

SE OCKSÅ

Aftonbladets ledarredaktion om Decemberöverrenskommelsen

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Anna Kinberg Batra

Sverigedemokraterna

Annie Lööf

Jimmie Åkesson