Jonna Sima

Ytterhögern är en megafon för Putin

Svenska alternativmedier sprider Kremls lögner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rysk desinformation får spridning i flera av den svenska ytterhögerns alternativmedier. Det visar en granskning som tidningen Expo har gjort.
Rysk desinformation får spridning i flera av den svenska ytterhögerns alternativmedier. Det visar en granskning som tidningen Expo har gjort.

Den ukrainska hamnstaden Mariupol beskrivs som ett helvete på jorden. Attacken mot stadens anrika teater kan vara den enskilt största massakern hittills i kriget.

Enligt statsstyrelsen i Mariupol kan sammanlagt 300 människor ha mist livet i attacken.

Men i Ryssland får kriget inte kallas för annat än en "speciell militäroperation". Bryter man mot den nyinstiftade lagen riskeras upp till 15 års fängelse.

Den ryska befolkningen har inte bara blivit ekonomiskt isolerat, utan är det också informationsmässigt. Ryska statsmedier har under lång tid varit trogna Putin-regimens direktiv från Kreml. Sedan kriget startade för en månad sedan har de blivit rent farsartade.

Sociala medier stängs ned

Många unga har kunnat få information från omvärlden via sociala medier. Men även dem släcker Ryssland ned. Nyligen förbjöds Facebook och Instagram, eftersom moderbolaget Meta klassas som en ”extremististorganisation”. Nu väntas Google och deras videokanal Youtube stå på tur.

I går presenterade Säkerhetspolisen sin årsbok för 2021. Där beskrivs hur cyberangrepp ständigt pågår mot svenska verksamheter och är ett allvarligt hot mot Sverige. De används för att stjäla information, bedriva påverkanskampanjer och för att förbereda eller genomföra förstörande angrepp.

I veckan anslog regeringen ytterligare tio miljoner kronor till Myndigheten för psykologiskt försvar. De nya resurserna ska gå till en kampanj som ska öka allmänhetens förmåga att stå emot "otillbörlig informationspåverkan".

Kan ju vara extra lämpligt inför de allmänna valen i september.

Kartläggning av ”alternativmedier”

Sedan kriget i Ukraina startade har internet förvandlats till en störtflod av desinformation och konspirationsteorier. Vi journalister måste navigera oss i den verkligheten. Sanningen är som bekant krigets första offer.

De stora svenska medierna tar detta på stort allvar. I alternativmedier på framför allt den svenska ytterhögern ser det annorlunda ut. Det visar en granskning som tidningen Expo har gjort. Sajter som Fria Tider, Samnytt, Nya Dagbladet, Newsvoice och Insikt24 fungerar många gånger som megafoner för rysk propaganda.

På Kent Ekeroths Samnytt och Insikt24, vars chefredaktör är SD-politikern Simon O Pettersson, förmedlas ryska konspirationsteorier om att Ukraina och USA tar fram biologiska vapen. De beskriver också kriget som en "militär operation".

Putin är nog nöjd

Fria Tider spred vidare rysk desinformation om robotattacken mot barnsjukhuset i Mariupol. Fotografen Evgeniy Maloletkas bilder på blodiga höggravida kvinnor var egentligen fejkade med skådespelare, enligt sajten.

När svensk ytterhöger leker media hävdar de ofta att de vågar säga sanningen. Den senaste månaden borde det ha blivit uppenbart för del flesta att de gör precis tvärtom.

I Kreml är Vladimir Putin säkert nöjd med hur de nyttiga idioterna i Sverige sköter sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.