M:s klimatpolitik är brun, inte grön

Snacka om stort lurendrejeri

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson har insett att klimatfrågan är ett rejält hot – mot hans regeringsmöjligheter.
Ulf Kristersson har insett att klimatfrågan är ett rejält hot – mot hans regeringsmöjligheter.

Att Moderaterna vill rädda klimatet med nya kärnkraftverk är känt sedan gammalt. Men branschen är tydlig: Kärnkraft är inte längre konkurrenskraftig på dagens marknad. Det finns fler invändningar mot fortsatta investeringar i kärnkraft. Inget försäkringsbolag vill försäkra kärnkraftverk fullt ut, eftersom kostnaderna vid en olycka är oöverskådliga.

Frågan om slutförvar och avfallshantering är heller inte löst. Även brytandet av uran är skadligt för människor och natur, och dessutom förbjudet i Sverige sedan 2018.

Men inget av argumenten biter på Moderaterna och deras stödpartier, KD och SD.

Vårdar klimatförnekare

För två år sedan lämnade M och KD den breda energiöverenskommelsen om att all elproduktion ska vara helt förnybar till 2040. Samma år hävdade SD-toppen Björn Söder att klimathotet är ett stort lurendrejeri. Liknande åsikter har uttryckts av moderata riksdagsledamöter.

FN:s klimatpanel IPCC har slagit fast att klimatförändringarna och extremvädren som följer är orsakade av koldioxidutsläpp från människan. Men för SD verkar det viktigare att vårda klimatförnekande väljare än att rädda planeten.

För Moderaterna har klimatfrågan dock sjunkit in som ett rejält hot – mot partiets regeringsmöjligheter.

Drivande moderater som Jessica Rosencrantz har fått gehör för att klimatpolitiken måste tas på större allvar. Sannolikt har man sett hur klimatfrågan spelar stor roll för väljarna, nu senast i Tyskland och Norge.

Bye bye Paris-avtalet

På DN Debatt i måndags presenterade Moderaterna sin nya klimatpolitik. Det mest positiva är att partiet ställer sig bakom målsättning att alla nya bilar som säljs från 2030 ska vara utsläppsfria. I övrigt är det svårt att se hur Sverige ska minska sina koldioxidutsläpp och leva upp till Paris-avtalet genom att sänka skatten på bensin och diesel, ta bort flygskatten, göra radikala nedskärningar på Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket, samt avskaffa Klimatklivet, som innebär pengar till lokala klimatsatsningar.

Istället för Moderaterna fram något snömos om att Sverige återigen ska bli en gruv- och skogsaverkande nation som ingen "statlig byråkrati" ska lägga "hinder i vägen" för. Partiet verkar sätta allt hopp till att ny teknik för koldioxidlagring och – givetvis – kärnkraft ska lösa vår tids ödesfråga.

Moderaterna ska bli Sveriges riktiga miljöparti, påstår Ulf Kristersson. Snacka om stort lurendrejeri.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.