Macrons valresultat borde göra oss rädda

Väljarnas missnöje är inte unikt för Frankrike

Macron vann det franska presidentvalet.

PARIS När valresultatet kommer står Marine Le Pen på en terrass på övervåningen, med en telefon mot örat. Hon stirrar tomt ut i luften. På nedervåningen står Rassemblement Nationals partimedlemmar och femhundra journalister packade som sillar. Vi ser partiledarens reaktion livesänd på scenen via tv-nyheterna.

Siffrorna visar seger med god marginal åt sittande president Emmanuel Macron. Medlemmarna vrålar av ilska. Tornen av tomma champagneglas som förberetts längs med rummets väggar ser ut att skallra. De hundratals franska flaggor som delats ut i publiken har inte hittat upp i luften ännu.

När Marine Le Pen till slut dyker upp, till supportrarnas imponerande entusiastiska rop, ser hon inte glad ut. Hon kliver upp på scen med handen över hjärtat. Hon håller ett kort tal och tackar väljarna, särskilt de i glesbygden.

– Det Frankrike som glömts bort alldeles för länge – vi glömmer inte bort det, säger Marine Le Pen.

Le Pen betonar betydelsen av parlamentsvalet i sommar. I juni avgörs hur mycket av sin politik presidenten kan genomföra. Då kan både Marine Le Pens högerpopulister och det populära vänsterpartiet få inflytande. Nu vet vi att Macron får fortsätta som president, men hur hans andra mandatperiod blir är inte avgjort ännu.

Men det viktigaste är över. Världen kan andas ut. Populisten förlorade. Frankrike har fortfarande en liberal president. Vladimir Putins investering i Marine Le Pen, genom miljardstora banklån, gav inte utdelning. EU kan lita på sitt näst största medlemsland, NATO slipper en ryssvänlig president.

När det sjunkit in, blir det dags att reflektera över valet på riktigt. Hur kunde en högerextrem kandidat vara så nära att vinna presidentvalet i ett av Europas största länder? Le Pen vet vad hon talar om när hon säger att stora delar av den franska befolkningen känner sig bortglömda. Problemet är inte unikt för Frankrike.

När Marine Le Pens tal är slut stämmer hela rummet upp i nationalsången. Efter en stund eskorteras partiledaren ut ur rummet och upp för en marmortrappa. Stämningen är död, rummet är tyst. De små hamburgarna med tandpetare i börjar ta slut.

På Emmanuel Macrons valvaka framför Eiffeltornet spelas Daft Punk av en studsande DJ i skinnjacka.


 Valresultat 2022 i det svenska valet.