Lovisa Arvidsson

När alla pratar klimat åker MP ur riksdagen

50 år av klimatmöten och läget är värre än någonsin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På FN-mötet Stockholm +50 träffas just nu världens ledare för att öka takten i klimatarbetet.
På FN-mötet Stockholm +50 träffas just nu världens ledare för att öka takten i klimatarbetet.

För 50 år sedan bjöd Olof Palme in världens ledare till Stockholm för FN:s första miljökonferens. Alla kom, skakade tass och åkte hem.

Den proceduren har nu upprepats i ett halvt sekel.

Den här veckan står Stockholm värd för FN-mötet Stockholm +50. Ett klimatmöte mellan de ordinarie klimatmötena. Och läget är mer akut än någonsin.

Visst har det nåtts en del framgångar genom åren. Särskilt Montrealavtalet från 1987, som lade grunden för att få bukt med ozonskiktet. Farliga kemikalier som freoner i hårsprayer förbjöds. En bonuseffekt var att även tuperade frisyrer sakta men säkert fasades ut som hårmode.

Parisavtalet 2015 var en framgång i att få världen att enas om att global uppvärmning var ett problem överhuvudtaget. Att ta fram 1,5-gradersmålet i en era av "fake news" och "alternativa fakta", är en bragd i sig.

Behöver statsministern be om ursäkt?

Men att enas om en problembeskrivning och ta fram en ambitiös pappersprodukt är en sak. Att kavla upp armarna och få jobbet gjort är något helt annat.

På förra årets klimatmöte i Glasgow bad ordföranden Alok Sharma världen om ursäkt för att inte ha lyckats bättre.

Kommer Magdalena Andersson (S) behöva göra något liknande den här veckan?

"Om vi inte levererar på de löften som har getts så är vi körda", sade statsministern då hon gick in på Älvsjömässan i Stockholm.

Konferensen hålls under regntunga skyar över huvudstaden. Riktigt mulen sinnesstämning lär det även vara på Miljöpartiets partikansli just nu.

MP riskerar åka ur riksdagen

SCB:s sista partisympatiundersökning innan valet visar att MP är kvar under riksdagsspärren. De har halkat ner till 3,3 procent av rösterna om det vore val i dag. Det är siffror som skapar huvudbry.

Världens allra största hot är klimatkrisen. Svenskarna rankar klimatet som den femte viktigaste frågan. Inget parti har högre förtroende i miljö- och klimatfrågor än MP. Ändå har de inte en given plats i riksdagen efter höstens val.

Nu samlas världens ledare i Stockholm för att skynda på arbetet med de löften som gavs i Paris och Glasgow.

Måtte de lyckas bättre än MP med att föra ut sitt budskap.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.