Sabunis nya podd är en riktig floskelbuffé

Plötsligt uppenbart varför hon öppnade dörren för Åkesson

Nyamko Sabuni är tidigare partiledare för Liberalerna. Nu har hon startat en podd tillsammans med Åsa Mogerud som är vd för kommunikationsbyrån Hill & Knowlton, där Sabuni också är konsult. Den första gästen är Rikard Josefson, tidigare vd för Avanza.

Han har tyckt om att bestämma sedan barnsben. Därför var det naturligt att bli chef, berättar den tidigare vd:n på Avanza. Rikard Josefson är gäst i premiäravsnittet av podcasten ”Mogerud-Sabuni”. Podden leds av Liberalernas före detta partiledare Nyamko Sabuni och Åsa Mogerud, vd på kommunikationsbyrån Hill & Knowlton.

Två vd:ar och en tidigare partiledare för Sveriges ohotat mest förnumstiga parti. De finner varandra omedelbart.

Tonen är ständigt eftertänksam, närmast vis, vilket skapar en effektiv kontrast mot innehållet.

Rikard Josefson upplever att alldeles för många lyssnar för att svara, i stället för att faktiskt försöka förstå den de talar med. Insikten har präglat hans ledarstil.

– Jag kan bli så här intresserad av människor liksom. När jag träffar en människa första gången kan jag börja tänka – undra var den bor? Vilken ”context” lever den i, säger Rikard Josefson med inlevelse.

Nyamko Sabuni drar paralleller till politiken – om man skulle anstränga sig mer för att förstå varandra skulle man nog få en ”bättre politik på plats”.

Hon får sägas ha trovärdighet i frågan. Sabuni var trots allt den högerpolitiker som först öppnade för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Försökte förstå dem, om man så vill.

Huruvida det hade kunnat leda till att någon ”fick en bättre politik på plats” är dessvärre höljt i dunkel, eftersom Nyamko Sabuni gjorde sorti innan beslutet hann få några andra konsekvenser än ett kollapsat Januariavtal.

Politik blir lätt käbbel och handlar om att sätta dit sin motståndare. Det är inte så produktivt, säger Rikard Josefson. Han fortsätter med en utläggning om att vi skulle få ett bättre samhälle om vi skulle luta oss tillbaka och fundera över hur de politiska motståndarna tänker och hur de kommit fram till sin ståndpunkt.

En fin inställning att ha som chef i relation till sina anställda. Något svårare att praktisera i debatt med ett parti som grundats av nazistiska officerare.

Podden ”Mogerud-Sabuni” är en riktig floskelbuffé. Men mellan alla plattityder om ärlig krishantering och raka puckar skymtar något äkta.

Det är så här högern ser på politik. De är vd:ar i jakt på lösningar och modeller för att maximera resultaten i opinionsundersökningarna, politikens kvartalsrapporter. De levererar ekonomisk vinst till ägarna i form av RUT, ROT och skatteavdrag.

Inget är på riktigt. Det handlar inte om utförsäkrade sjuka eller barnfamiljer med tomma plånböcker. Det handlar om att samtala och komma överens. Sabuni kände sig säkert som en riktig hedersknyffel när hon tog Jimmie Åkesson i hand.

Om hon faktiskt lyssnat hade hon kanske insett var Åkesson och hans parti kommer ifrån och vad det nu gör med Sverige.

Förstått deras ”context”, som en vd hade uttryckt det.