Ledare

Äldre ska inte tvingas äta korv på nyårsafton

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Korv med bröd kan vara festmat, men knappast en nyårsmiddag.
Korv med bröd kan vara festmat, men knappast en nyårsmiddag.

LEDARE

Nyårsfirandet på äldreboendet Blomstergården i Krokom blev inte riktigt som det var tänkt. De boende hade blivit lovade en riktig fest, men på grund av “oförutsedda händelser” - det är så Krokoms kommun uttrycker det - fattades det personal i köket.

Medan resten av Sverige festade på gratinerad hummer, importerad oxfilé och bubblande vin serverades de äldre i Krokom varm korv i bröd, med potatismos och gurkmajonnäs.

Korv med bröd kan vara en riktig festmåltid, om det är paus i en bandymatch eller du sitter vid en lägereld. Men som middag en nyårsafton är det sannerligen inte mycket att hurra för, särskilt inte för den som är äldre och tvingas hålla till godo med det som ställs på bordet.

Skapat känslor

Nyårsmiddagen på Blomstergården har skapat känslor i Krokom.

— Det är inte okej då det serveras korv med bröd till nyårsmiddag, sa till exempel vänsterpartisten Marie Svensson till Länstidningen i Östersund.

Det handlar om trivsel, men också om hälsa. Undernäring är ett problem i äldrevården, och en av de saker Socialstyrelsen säger är att det är viktigt att måltiderna upplevs som något positivt av de äldre.
Det gäller rimligen inte minst en fest som nyårsaftonen.

Självklart är den uteblivna nyårsmiddagen i Krokom inte det värsta exemplet på hur äldre i Sverige kan behandlas, eller vad de tvingas äta. Innan jul rapporterade SVT hur middagar ersatts med fil och gröt på ett särskilt boende i Trelleborg och i höstas berättade Aftonbladet om den dolda svälten bland Sveriges gamla. 75 000 svenskar lider faktiskt av undernäring.

Respektlöst

Men korv med bröd på nyårsafton är respektlöst. Till Korkoms kommuns försvar ska sägas att de faktiskt inte heller tycker att det är en bra nyårsmiddag för de äldsta medborgarna. Meningen var ju tvärtom att duka upp till fest, och på lunchen hade de boende fått älgfärsbiffar med rödvinssås och potatisgratäng.

Dessutom beklagar chefen för kostavdelningen, Lena Träskvik, korvmiddagen.

— Kritiken som vi fått kring detta är fullt befogad, säger hon i ett pressmeddelande.

På Blomstergården blir det nu i stället partaj på Trettondagsafton när de äldre är lovade fläskfilé, bearnaisesås och klyftpotatis.

Låt oss hoppas att det blir trevligt på torsdag och att festmåltiden verkligen smakar. Efter den torftiga nyårsmiddagen kan de boende på Blomstergården behöva en smula guldkant på tillvaron.

Filmjölken upprörde, men de äldre gick upp i viktProfessor larmar: 75 000 svenskar svälter
Publisert:

LÄS VIDARE

Dementa får fil när kommunen sparar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Äldrevård

Nyårsafton

Krokom