ÅSIKT

I Danderyd bor inga fattiga pensionärer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Colourbox
I Överkalix blir det inte mycket kvar.
LEDARE

En tjänsteman i Danderyd får nio gånger så mycket i tjänstepension som kollegerna i Överkalix. Danderydspensionären får i snitt 26 300 kronor i tjänstepension per månad medan Överkalixpensionären får 2 800. Båda får också allmän pension, men det är tjänstepensionen som gör skillnaden.
Lönegapet följer med dem och finns kvar ända in i döden.
Allra fattigast är de kvinnor som tog hand om barnen och stannade hemma några år eller jobbade deltid. De hade riktigt låga löner och kan nu se fram mot ännu lägre pensioner.

Tydlig bild?

Tomas Carlsson är pensionsexpert på Collectum som hanterar de privata tjänstepensionerna. Han uppmanar alla som oroar sig för pensionen att snabbt skaffa sig en tydlig bild av vad som väntar.
– Om det redan nu ser dåligt ut ska man kanske fundera på att jobba ett år extra. Om man har råd kan man avsätta lite extra i någon typ av långsiktigt sparande.
Det är lätt för honom att säga, många vet inte ens hur de skaffar sig en tydlig bild av vad som väntar.

Krångligt system

Pensionssystemet är genuint krångligt och debatten om framtidens pensioner försiggår bakom stängda dörrar. Den parlamentariska pensionsgruppen sitter inlåst, den har visserligen diskuterat om det går att omfördela tjänstepensionerna så att de bli mer jämställda, men arbetsmarknadens parter har sagt nej.

Men det där är en debatt vi sällan får höra. Få politiker vill ta en offentlig debatt om pensionssystemet för de vet att det inte håller. Våra pensioner är orättvisa, ojämlika och ojämställda. Sverige har över 230 000 pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns, många har ingen tydlig bild av vad som väntar.
Men på pensionsdagen kommer de inse att resten av livet får de leva i ren fattigdom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pension