Mejla

Anders Lindberg

Nu får det räcka med nazister i Almedalen

Politikerna diskuterar förbud av rasistiska organisationer, men polisen kan redan idag byta taktik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Den 19 november 2013 genomfördes en gryningsräd i Mälardalen. Polisen beslagtog bland annat gatustridsvapen, spjut och brandbomber. I Stockholm slog Nationella insatsstyrkan och Säkerhetspolisen till mot ytterligare två adresser.

Den spektakulära insatsen, under namnet "Projekt Eskil", blev början till slutet på den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten.

De misstänktes för att ha misshandlat meningsmotståndare med tillhyggen, kastat in brandbomber i bostäder, skurit sönder däck, klottrat hot och om natten huggit med yxor i människors ytterdörrar.

På Youtube skröt de öppet om attackerna. Men så sent som i augusti 2013 sa sig polisen vara i princip maktlös.

– De dyker upp mitt i natten, är helt maskerade och försvinner lika snabbt som de kom, sa Daniel Lindström på Västmanlandspolisens kriminalunderrättelsetjänst till Nyheter24.
Sedan bytte polisen strategi.

Jag har tänkt en del på Projekt Eskil sedan jag i måndags sprang på min gamle vän Peter Gustavsson från ABF i Almedalen.

– Nazisterna gick bara in i vårt tält och började tjafsa, sa han.

Händerna skakade.

Aktivisterna från Nordiska motståndsrörelsen hade just lämnat, liksom talare, poliser och åskådare. Kvar stod bara Peter Gustavsson. På borden fanns skålar med morötter i stället för godis.

Efteråt cirkulerade ett foto på när Fredrik Pettersson, också från ABF, ställde sig i vägen när nazisterna försökte komma fram till de inbjudna talarna. Ingen skadade någon, ingen använde våld, ingen begick något brott.

Ändå kan vi inte blunda för att väven i det demokratiska samtalet trasades sönder. I Dalarna där många av de ledande nazisterna bor är händelser som den på ABF, eller värre, numera vardag.

När Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund inledde Almedalen i söndags stod en tom stol insvept i regnbågsflaggan på scenen som en påminnelse om de som inte är här på grund av hotet från nazisterna. Stolen fanns sedan med på tal och seminarier under veckan.

Att RFSL har ställt in sin medverkan av säkerhetsskäl är ett monumentalt misslyckande.

Inte bara ABF fick påhälsning. Nordiska motståndsrörelsen blockerade även Fotografiskas utställning "Fading stories - pass them on" med porträtt av överlevande efter Förintelsen.

Genom sitt våldskapital kan nazisterna skrämma människor och förstöra det demokratiska samtalet även utan knytnävar. Jag såg själv när hela gänget promenerade förbi Vänskapsförbundet Sverige-Israel i början av veckan.
– Jaså, det är här de är, sa en av nazistledarna högt, och gick vidare.

Förra året for en kvinna i Vänskapsförbundet Sverige-Israel i backen när nazisterna angrep dem mitt framför Aftonbladets tält. Hörde de vad nazistledaren sa? Hur kändes det?

På DN-debatt krävde i veckan juristen Robin Enander och tidigare TV4-chefen Jan Scherman en medborgarkommission för att utreda rättsväsendets misslyckande med hatbrott. Det är ett mycket rimligt krav.

Erfarenheterna från Almedalen bekräftar tyvärr hur illa läget är.

Efter nazisternas framfart under politikerveckan 2017 och 2018 har 49 för­undersökningar om hatbrott, misshandel och skadegörelse inletts av polisen. I många fall är bevisläget mycket gott, från Almedalen finns ofta filmer, många vittnesuppgifter och poliser på plats.

Ändå har 43 förundersökningar redan lagts ner. Inte en enda nazist har dömts.

I fjol lovade faktiskt politikerna att agera. Både Moderaterna och Socialdemokraterna var tydliga med att nu räcker det.

– Det är dags att göra något rejält åt detta. Endera räcker inte lagen till och då ska den skärpas eller så används den inte tillräckligt, lovade Stefan Löfven 2018.

Ett år senare hörs samma löften från politikerna.

2017 förbjöds Nordiska motståndsrörelsen i Finland. Den anklagas för att idealisera fascism, antisemitism, att kränka sexuella minoriteters rättigheter och att den inte anser att alla människor är lika värda. Nazisterna har överklagat till Högsta domstolen och i maj utreddes organisationen för att inte följa förbudet.

De svenska Socialdemokraterna vill nu förbjuda rasistiska organisationer och lovar att tillsätta en kommitté för att titta på hur det ska gå till.

– Nazismen är ingen åsikt, det är ett brott mot mänskligheten. Men nazistiska och andra högerextrema organisationers aktivitet har ökat på senare år och därför måste vi vidta skarpare åtgärder, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Det är bra att politikerna agerar, även om just förbud av vissa organisationer är svårt att genomföra. Men redan innan kommittén är färdig bör regeringen ge polisen uppgift att inom ramen för gällande regler fundera på vad som går att göra.

Revolutionära fronten stoppades genom att polisen verkligen bestämde sig för att använda all tillgänglig lagstiftning och nödvändiga resurser för att sätta stopp för våldet, hoten och attackerna. Det kan inte vara omöjligt att göra likadant med nazisterna.

Ofta finns möjligheter som vår stuprörsbyråkrati inte tänkt på, som när Säkerhetspolisen nu använder Lagen om särskild utlänningskontroll från 1991 till att låta Migrationsverket omhänderta personer som de misstänker för att bidra till rekrytering till IS och andra terrorgrupper i Syrien.

Glöm inte läxan från kampen mot annan organiserad brottslighet.
Den legendariske gangsterbossen Al Capone kunde aldrig gripas för att han styrde Chicagos undre värld. Men tack vare samverkan mellan myndigheter kunde man till slut sätta dit honom för skattebrott.

På samma sätt kan polis, miljöförvaltning, socialtjänst, Skatteverket och Försäkringskassan samverka kring att minska nazisternas påverkan på lokalsamhället. Om man vill.

Tre saker kan man göra omgående.

  • Granska alla nedlagda förundersökningar från förra Almedalen, pröva om det går att återuppta dem och försök sen åtala de misstänka gärningsmännen.
  • Börja använda samma metoder som man redan använder mot fotbollshuliganer. Enligt polislagen får polisen flytta på personer som stör den allmänna ordningen eller för att avvärja brott. Använd lagen.
  • Sätt polisbevakning på nazisternas uppenbara måltavlor som RFSL, ABF, judiska grupper och andra.

Nästa år ska inte stolen med regnbågsflaggan behöva vara tom.

LÄS OCKSÅ

LEDARE SPECIAL OM EXTREMHÖGERN: Vår demokrati ruttnar inifrån

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

“I Sverige är det lätt att vara nazist”

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Antisemitism

Nazism

Almedalsveckan

Moderaterna

Fredrik Pettersson

Morgan Johansson

Jan Scherman