Mejla

Karin Pettersson

Extra val är den enda lösningen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Tisdagens besked från Sverigedemokraterna förändrade i grunden förutsättningarna för svensk politik. Det skedde när partiet förklarade att de kommer att fälla varje budget om ­inte migrationspolitiken ändras.

Därmed tog Sverigedemokraterna i princip övriga partier i Sveriges riksdag som ­politisk gisslan.

Därefter valde de borgerliga partierna att tillsammans med SD rösta ner regeringens budget.

Sträckte ut handen

Stefan Löfven har sedan han tillträdde som partiledare haft sin hand utsträckt till parti­ledarna på andra sidan blockgränsen. De har inte velat ta den. Även i förrgår gjorde statsministern vad han kunde och bjöd efter SD:s besked in ­Alliansens partiledare till samtal. De gick dit, stannade en ­timme och kom sedan ut brett leende med beskedet att det inte fanns något att samtala om.

Det är lika obegripligt som oansvarigt.

Vad Alliansens plan var för vad som skulle hända efter att Löfvens budget föll är fort­farande oklart, eftersom de till och med vägrade svara på frågor om det.

En skam

Men ett misslyckande måste kallas för ett misslyckande.

Ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen har lyckats ­manövrera sig till en position där de kunde fälla regeringen. Det är en skam för övriga partier som gång på gång lovat att SD inte ska få påverka politiken.

Det är också en annan princip än den väljarna faktiskt tog ställning till i valet i september. Då lovade Alliansen att låta det största blocket regera, ett löfte som de nu har frångått.

Det finns också ett demokratiskt dilemma att precis den ­politik som väljarna avvisade i valet – Alliansens valmanifest – i går röstades igenom i riks­dagen.

Resultatet är en riksdag där det egentligen inte finns något regeringsalternativ alls och där alla positioner är låsta.

Tungt ansvar

Politikerna har misslyckats och det är svårt att se någon ­annat lösning än att frågan därför går tillbaka till väljarna. ­Stefan Löfven hade säkert ­kunnat hantera en del saker ­annorlunda, men ett mycket tungt ­ansvar för att denna situation uppstått vilar nu på Alliansens partiledare som aldrig ens övervägt att förhandla eller kompromissa.

Statsministern hade i går ­inget annat val än att kalla till extra val, som ska hållas i mars nästa år. I ett helt låst läge var detta – tyvärr – det enda ­ansvarsfulla att göra.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson