Mejla

Eva Franchell

Löfvens ministeg mot jämställdhet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen föreslår en tredje pappa­månad. Den satt hårt inne.

Från början ville varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson ha någon ökad kvotering av föräldraförsäkringen. De blev helt enkelt överkörda av kongressen i Göteborg för snart två år sedan och nu tar de nästa steg. I maj kommer ­förslaget som kommer att behandlas av riksdagen i höst.

FP kan inte säga nej

Här anar man en slug baktanke. Stefan Löfven har hela tiden vädjat om sam­arbete över blockgränserna och finns det något som Folkpartiet inte kan säga nej till, så är det pappaledigheten.

Sveriges kvinnor tackar för den.

Den extra pappamånaden är inte bara en bricka i det politiska spelet. Den är ­faktiskt ett steg mot ett mer jämställt samhälle, även om det handlar om ett ­ministeg. Om papporna i framtiden tar tre ­månader ledigt innebär det fortfarande att mammorna tar det mesta av föräldra­ledigheten.

Kvinnorna är mer utbildade

Det blir kvinnorna som tar hand om barnet men också disken, tvätten, städningen och snart är det ojämställda ­förhållandet ett faktum. Kvinnorna fortsätter sedan att hämta, lämna och vabba. Hon hamnar efter i löneutvecklingen och om hon söker ett bättre betalt jobb får hon frågan om hon tänker skaffa fler barn.

Könsgapet i löner och inkomster har legat konstant under de senaste 30 åren, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Kvinnorna halkar efter trots att de numera förvärvsarbetar i lika hög grad och faktiskt är mer utbildade än männen.

Det krävs mer än ministeg för att uppnå ett jämställt samhälle. Om nästa ­generation kvinnor ska få uppleva lika lön måste föräldrapenningen också ­delas lika mellan könen.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM