Ledare

Israel behöver en ny regering

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Netanyahu riskerar relationen med USA för att behålla makten

Dålig stämning Även om Netanyahu togs emot som en rockstjärna när han kom in i kongressen idag har han egenhändigt skapat historiskt dålig stämning länderna emellan.

Foto: AP SCANPIX SWEDEN

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus tal idag inför den amerikanska kongressen var i första hand ett skickligt framfört valtal.

Hans viktigaste publik var inte kongressens ledamöter eller det amerikanska folket utan de egna väljarna hemma i Israel. Om två veckor, 17 mars, väljer Israelerna en ny regering och Netanyahus parti Likud kan mycket väl förlora.

På pappret var Netanyahus syfte att kräva en hårdare linje i förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram. Det gjorde han med besked.

Iran

Den bild han målade upp var att det avtal som nu diskuteras kommer att leda till att Iran lättare kan skaffa sig kärnvapen.

- Detta avtal är inte ett farväl till vapnen utan ett farväl till nedrustning, sa han.

Istället vill Israel ha hårdare sanktioner och har även tidigare hotat med militära åtgärder för att stoppa Teheran.

Men Netanyahus USA-besök blev även en direkt provokation mot Vita huset och Barack Obama.

Inbjudan kommer från kongressens republikanska ledning och 57 demokrater uteblev. Vita huset var tydliga med att de hade annat för sig.

Riskerar relationen

Netanyahu har återkommande talat om hur viktigt det är att Israel har stöd över partigränserna från både demokrater och republikaner.

Men i allt högre utsträckning stöter han bort vänstern.

Enligt en opinionsmätning från Pew research center från februari i år är 53 procent av republikanerna men bara 28 procent av demokraterna positiva till Benjamin Netanyahu.

Genom att utan Barack Obamas inbjudan tala i kongressen i dag riskerar Netanyahu Israels relation med USA.

Det är ett högt spel även om det är valrörelse.

Historiskt dålig stämning

Den konflikt som nu ligger i öppen dager handlar inte bara om Iran. USA har länge ifrågasatt Netanyahus strategi för fred med palestinierna. Personkemin mellan Israels premiärminister och USA:s president verkar vara genuint dålig.

Även om Netanyahu togs emot som en rockstjärna när han kom in i kongressen idag har han egenhändigt skapat historiskt dålig stämning länderna emellan.

Talet i dag förbättrade knappast situationen.

Israels regering

Trots Netanyahus retoriska skicklighet går det inte att komma ifrån att ett högre tonläge och mer krigsretorik mot Iran knappast kommer att leda till fred.

Den strategi Netanyahu har valt riskerar att utsätta Israel, och världen, för stora faror - i värsta fall ett regionalt storkrig. I det säkerhetspolitiska kaos som är dagens Mellanöstern behövs i stället mer av eftertanke och grå diplomati.

Faktum är att Netanyahu i sig själv utgör ett hinder för fred. Israel skulle behöva en ny regering som återupptar fredsprocessen med palestinierna och som verkar för att minska spänningarna i regionen.

Valet öppet

I de opinionsmätningar som gjorts inför israeliska valet har hittills en allians ledd av Arbetepartiets Isaac Herzog och liberalen Tzipi Livni sett ut att bli största parti.

Det återstår att se om Netanyahus valtal i dag ändrar detta.

Annars kanske möjligheten finns att vi får höra andra tongångar från Jerusalem inom ett par veckor.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Israel

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel

Iran

Mellanöstern

Tzipi Livni

Barack Obama

Benjamin Netanyahu

Anders Lindberg