Skyll inte ifrån er

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiet har öppnat dörren för diskriminering

försök inte! Miljöpartiet (på bilden språkröret Lotta Nilsson Hedström) beskyller Mona Sahlin för att förhala beslutsfattandet, när de själva har öppnat dörren för diskrimineringen.
Foto: ULF NYLÉN
försök inte! Miljöpartiet (på bilden språkröret Lotta Nilsson Hedström) beskyller Mona Sahlin för att förhala beslutsfattandet, när de själva har öppnat dörren för diskrimineringen.

En 36-årig kvinna var föräldraledig från sin tjänst som marknadsansvarig på ett litet IT-företag. Tjänsten drogs in och hon erbjöds ett jobb som innesäljare med betydligt lägre lön. Kvinnan tackade nej och blev uppsagd på grund av arbetsbrist.

En provanställd telefonist ringde till sitt bemanningsföretag och berättade att hon var sjukskriven på grund av graviditetsproblem. Hon blev uppsagd direkt per telefon. Några veckor senare utlystes hennes tjänst på företagets hemsida, men företaget ville inte återanställa henne.

Fyra dagar innan assistenten på en informationsbyrå skulle föda sitt andra barn meddelade hennes chef att hon var uppsagd. Chefen sa att hon inte skulle ta det personligt, eftersom företaget verkligen uppskattade hennes arbetsinsatser.

Rått kalkylerande arbetsgivare

Tjänstemannaförbundet HTF i Stockholms län har undersökt 100 omplaceringar och uppsägningar av gravida och föräldralediga under oktober och november i fjol. Fram träder en bild av rått kalkylerande arbetsgivare. Unga kvinnor med barn behandlas som en belastning.

Arbetsgivarna bryter inte mot lagen. Sedan

årsskiftet har företag med mindre än tio anställda rätt att undanta två personer från turordningsreglerna. Principen "först in, sist ut" gäller inte längre. Om arbetsgivarna hänvisar till arbetsbrist kan de säga upp vem de vill. Lagändringen drevs igenom av de borgerliga i samarbete med miljöpartiet, som hävdade att urholkade turordningsregler skulle hjälpa små-

företagen att behålla kompetent personal.

Men bestämmelsen har, precis som socialdemokraterna och de fackliga organisationerna varnade för, fått rakt motsatt effekt. Småbarnsmammor får gå, oavsett hur kompetenta de är. Manliga anställda som inte tar ansvar för några barn, och som därmed anses kunna jobba hur mycket som helst, gynnas. Jämställdheten upplever en backlash.

Det visar sig också att de små arbetsplatserna blivit tystare. Uppstudsiga medarbetare - sådana som går med i facket - riskerar på ett helt annat sätt än tidigare att sägas upp.

Orättvisor får fritt spelrum

Utvecklingen är tragisk, men föga förvånande. Regelverken på arbetsmarknaden är till för att skydda människor. När de reglerna sätts ur spel, börjar diskriminerande strukturer märkas. Orättvisor får fritt spelrum. Facket, som i debatten om turordningsreglerna brukar beskyllas för huvudlös kollektivism, får ägna stor kraft åt att hjälpa drabbade individer.

Hur försvarar sig då miljöpartiet? De beskyller näringsminister Mona Sahlin för att förhala en skärpning av föräldraledighetslagen, så att arbetsgivarna får svårare att diskriminera gravida och föräldralediga.

Snacka om hyckleri. De har själva, genom att urholka turordningsreglerna, öppnat dörren för diskrimineringen.

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.