ÅSIKT

Bara sossar kan rädda förorterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDREAS BARDELL
Stefan Löfven

Trots att regnskurarna avlöste varandra över Järva i går kväll kunde Stefan Löfven sprida en strimma hopp.

Eller inte en strimma, det är i underkant faktiskt. Järvaborna fick snarare ett löfte om en ljusare framtid när Stefan Löfven avslutade den politiska Järvaveckan. Socialdemokraternas mål är att bryta segregationen en gång för alla. I framtiden ska det inte finnas några utsatta områden.

En hög ambition

Helt klart är det bara Socialdemokraterna som kan ha en så hög ambition. Alliansen kommer alltid att prioritera skattesänkningar och Sverigedemokraterna vill inte bryta segregationen, det gjorde SD:s talman Björn Söder klart i helgen. Han som skiljer på svenskar och samer kommer aldrig att försöka samla befolkningen i svenska förorter.
Stefan Löfven vill rusta upp miljonprogrammets slitna lägenheter. Han vill bygga billiga hyresrätter och fler studentlägenheter i förorten. Han vill blanda hyresrätter, bostadsrätter och villor så att till exempel Järvaborna kan välja att stanna kvar även när de gjort karriär och fått högre lön.

Förebilderna försvinner

– Om människor flyttar från ett område för att de fått det bättre försvinner förebilderna, entreprenörerna och jobbkontakterna, som Stefan Löfven sa i sitt tal går kväll.

Järva ska inte vara ett ställe man lämnar bara för att man fått det bra.

Trots att Socialdemokraternas segregationssatsning givetvis innehåller fler poliser var Stefan Löfvens tal ändå befriande fritt från gängskjutningar och människors rädsla. Han har väl tagit till sig av kritiken. Stefan Löfven konstaterade också att tidigare förortssatsningar bara har fokuserat på problemen. Det har varit kortsiktigt, spretigt och ineffektivt.

Lovade mycket av allt

– Det får vara slut på småduttandet nu, sa han och lovade fortsatta miljardsatsningar på förorterna.
Slitna lägenheter ska rustas upp utan att hyran chockhöjs. Trångboddheten ska minskas genom att fastighetsägare ska kunna införa ett tak för hur många som får bo i en lägenhet. Köp av svarta hyreskontrakt ska förbjudas. Skolorna ska ha fler lärare och socialtjänsten fler assistenter. Men mest av allt måste människor få arbeta och tjäna pengar.
En kritiker skulle kunna säga att Stefan Löfven lovade mycket av allt, men kanske är det just det Järvaborna behöver efter så många år i utanförskap.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM