ÅSIKT

Människor vill ha ett riktigt jobb med lön och semester

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Ideologerna på Svenskt Näringsliv är bekymrade. Siffror som organisationen beställt visar att antalet “företagsamma” människor inte ökar som det borde.

På vanlig svenska betyder företagsam ungefär det samma som driftig eller handlinskraftig. En företagsam person tar tu med gräsmattans maskrosor, organiserar bostadsrättsföreningens städdag eller mobilisera en proteststorm mot nerdragningarna på den lokala vårdcentralen.

På Svenskt Näringslivs kontor använder man dock ordet lite annorlunda. Här räknas man bara som företagsam om man har en F-skattsedel, är delägare i ett handelsbolag eller sitter i en bolagsstyrelse. Andelen av den svenska befolkningen som fyller de kraven har alltså inte ökat utan står enligt Svenskt Näringsliv och stampar.

– Det är allvarligt i tider då ekonomin går på högvarv, säger Christer Östlund som är ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

Regeringens fel

Inte helt överraskande tycker Svenskt Näringsliv att det är regeringens fel att det inte startas fler nya företag.

Det handlar förstås om välfärdsprofitörernas vinster. Bara genom att antyda att det skulle kunna bli begränsningar av vinsterna i skattefinansierad verksamhet har regeringen enligt direktörerna lagt en våt filt över viljan att starta företag.

Dessutom har Magdalena Andersson gjort livet surt för landets potentiella småföretagare när hon genomfört försiktiga begränsningar av Rot- och Rut-subventionerna.

Kanske ligger det något i Svenskt Näringslivs analys, men vi skulle vilja erbjuda Svenskt Näringsliv ytterligare en förklaring till att siffrorna står och stampar.

Ropar efter arbetskraft

Kanske beror det just på att vi har goda ekonomiska tider, och att företag och arbetsgivare ropar efter arbetskraft.

Kanske är själva utgångspunkten att allt fler hela tiden borde driva sitt eget företag fel, i alla fall om vi frågar vanliga människor.

Självklart kan ett eget företag vara en väg att förverkliga en originell idé, eller ett sätt att organisera sitt arbete så att det passar individen. Men det kan också vara ett desperat sätt att försöka undvika arbetslöshet. För många individer har de senaste årtiondenas småföretagarideologi fört rakt in i fördärvet.

När det finns spännande jobb som anställd i produktiva företag eller organisationer som dessutom betalar enligt avtal och uppfyller semesterlagar är det många som föredrar dessa, framför tillvaron som nyföretagare.

Det borde Svenskt Näringsliv, som ju organiserar Sveriges arbetsgivare, faktiskt vara tacksamma för.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


ARTIKELN HANDLAR OM