Mejla

Josefina Skerk

Knarkande medelklass finansierar gängvåldet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Danderyd är en av Stockholmregionens viktigaste finansiärer av droghandel. Den slutsatsen drog Brottsförebyggande rådet i en rapport som presenterades i veckan.

– Det är genom drogförsäljningen som de kriminella gängen finansieras, säger Gunnar Appelgren, gängexpert på Stockholmspolisen till SVT.

Inför valrörelsen har kampen mot de kriminella gängen blivit en av de största frågorna. Partiledarna debatterar om vem som tar frågan på störst allvar och vem som har den hårdaste lösningen. Vi har hört förslag om fler poliser, högre straff och till och med militär i förorten. Däremot finns inga idéer kring hur pengaflödet till gängens verksamhet ska strypas.

Berättar själva

Därför är rapporten från Brottsförebyggande rådet, Brå, la fram i veckan så intressant. I den har Stockholmsungdomar själva fått berätta om sin drogkonsumtion. Uppgifterna har sedan jämförts med vilka polisen misstänkt.

Rapporten visar att det är främst ungdomar från rika stadsdelar, i villa och med välutbildade föräldrar, som använder narkotika. Däremot är det de lågutbildades barn i fattigare kommuner som polisen väljer att testa för knark – prov som ofta kommer tillbaka negativa.

Köparna har pengar

20 procent av pojkarna och 12 procent av flickorna i Danderyd anger att de använder narkotika. Därefter följer Kungsholmen, Norrmalm och Bromma som de stadsdelar med där ungdomar i högst grad använder narkotika. Det är alltså i Danderyd och andra förmögna områden som köparna av narkotikan finns.

Brås rapport bygger på uppgifter om ungdomar i Stockholm som misstänkts för eget bruk av narkotika 2015. Analysen har kompletterats med uppgifter från flera olika register och data från Stockholmsenkäten, en enkätundersökning som riktar sig till elever i årskurs nio samt gymnasiets år 2.

Frågan är varför vi inte hör Jimmie Åkesson tala om militär på Danderyds gator.
Peter, som egentligen heter något annat, intervjuades av SVT. Han spenderar tusentals kronor i månaden på droger som han köper i fattigare stadsdelar.

– Ja, det är en jättetråkig bieffekt att blod spills på gatorna i förorten, men jag tycker inte det kan läggas på mig, säger Peter till SVT.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Josefina Skerk

Publisert:

LÄS VIDARE

De rikas lyxdrog föder gängkriget

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Narkotika

Danderyd