Grön nystart för Persson
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-22
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
22 OKTOBER 2004.
En nystart för regeringen i halvtid, med ett nytt departement som ska förverkliga Göran Perssons vision om det gröna folkhemmet. Så kan gårdagens regeringsombildning sammanfattas.
Det är en rejäl ommöblering, ett nytt lag, där åtta statsråd den 1 november sätter sig på nya stolar. Det är början på en mycket lång valrörelse fram till september 2006.
Regeringsombildningen indikerar ingen drastisk förändring av politiken. Pär Nuder blir finansminister, den minister som numera räknas som nummer två. Han tar vid efter Bosse Ringholm som blir vice statsminister.
Smakstart för Nuder
Nuder får en smakstart i en högkonjunktur där också statsfinanserna enligt Persson är urstarka. Ringholm har krattat manegen. Nu ska Pär Nuder klara den svåra finansieringen av välfärdsfrågorna och först och sist målen om högre sysselsättning och lägre arbetslöshet. Dit är det långt.
Det som saknas i regeringsförändringen är en EU-minister med uppgift att samordna, föra ut och förankra centrala EU-frågor. Att Gunnar Lund får gå betyder att kompetens snarare försvinner. Dumt och trist.
Två oprövade kort
Två av de tre nytillskotten i regeringen är oprövade kort. Glädjande är att regeringen äntligen(!) får en minister med invandrarbakgrund. Det har stor betydelse som symbol för det mångkulturella Sverige. Ibrahim Baylan, 32 år från Umeå, där han bl a suttit i skolstyrelsen, är syrian och flydde som ung från Turkiet. Han blir skolminister. Ny är också Jens Orback, integrations- och jämställdhetsminister. Integrationen är en av politikens mest angelägna uppgifter. Hittills är resultaten klena, trots löftena i förra valrörelsen. Orback har två år på sig.
Den nya profilen i regeringsombildningen ligger på den gröna politiken, med miljö och omställningen av energipolitiken som drivkraft för ny teknik och ekonomisk tillväxt. Mycket bra.
Den borgerliga alliansen har ingen gemensam miljöpolitik och ställer inte frågorna i fokus. Nu skaffar sig regeringen en egen spelplan för uppbyggnaden av det gröna folkhemmet. Hela skattepolitiken ska utredas för att bli mer miljöstimulerande. Utmärkt.
Brett miljötänkande
Mona Sahlin blir chef för detta nya miljö- och samhällsbyggnadsdepartement. Hon ska ge det gröna folkhemmet en nystart efter åtta år av klena resultat. Det kräver en avveckling av kärnkraften, som Sahlin kallar föråldrad och gammalmodig, en nystart för ett brett miljötänkande och bostadsbyggande – och en mer sammanhållen miljöplanering av hela samhället. Ingen liten uppgift i kamp med urstarka särintressen, revirtänkande och ekonomiska makthavare.
För 10 år sedan blev Mona Sahlin vice statsminister hos Ingvar Carlsson. Nu får hon ansvaret för den samhällsomvandling som statsminister Göran Perssons vision om det gröna folkhemmet innebär.
Mona kommer igen, skrev Aftonbladet när Sahlin tvingades avgå 1995 efter kontokortsschabblet. Nu ger Persson henne chansen till en rejäl comeback.
Utbildningsminister Thomas Östros byter plats med näringsminister Leif Pagrotsky som också får kulturpolitiken under sitt departement, en nygammal ordning som kan fungera väl.
Kraftsamling
Östros klarar förhoppningsvis dialogen med näringslivet bättre än Pagrotsky.
Sverige behöver fler jobb, det kräver fler nya företag, fler entreprenörer och en kraftsamling på utveckling och spetskompetens.
Att biträdande näringsminister Ulrica Messing inte får ett eget departement, vilket hon är väl mogen för, förbryllar.
Nystart för Perssons politik? Det får vi se. Satsningen på den gröna politiken profilerar den nya regeringen. Den innebär en möjlig skjuts för de gröna frågorna och en utsträckt hand till miljöpartiet.
Alternativen i svensk politik börjar klarna.
LA