Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Wallström – ett glädjande besked

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Margot Wallström nu får stanna kvar som EU-kommissionär har Sverige stora möjligheter att konkurrera om de tunga ansvarsområdena. Wallström är viktig även för att balansera högerkrafterna i kommissionen – och som kvinna i en institution dominerad av män.

Äntligen! Margot Wallström blir kvar som svensk EU-kommissionär. Det meddelade Göran Persson i går. Beskedet kommer inte en dag för tidigt. Det återstår bara tre veckor tills ordföranden José Manuel Durão Barroso ska presentera sin nya kommission. Att Sverige dröjt så länge med att nominera en så självklar kandidat är underligt.

Betytt mycket för miljön

Wallströms fem år som miljökommissionär har varit framgångsrika. Tidningen European Voice har utsett henne till EU:s bästa kommissionär. Med sin starka övertygelse om Europasamarbetets nödvändighet, och med sin tro på politikens kraft, har Wallström betytt mycket på miljöområdet. Hon har exempelvis, trots stort motstånd från kemilobbyn, drivit igenom EU:s skärpta kemikalielagstiftning.

Wallström är redo för en tungt ansvarsområde i kommissionen. Med henne som kandidat har Sverige mycket goda chanser att vara med och konkurrera om tunga portföljer som arbetsmarknad och socialpolitik. Ett annat möjligt område är hållbar utveckling, där energi och transporter ingår. Wallström borde också vara möjlig som en av kommissionens nya vice ordförande.

Med portugisen Barroso som ordförande får EU-kommissionen en tydlig högerprofil. Han är kraftigt marknadsliberal, har applåderat USA:s krig mot Irak och därmed bidragit till att splittra EU. Så mycket viktigare är det då att starka socialdemokrater som Wallström finns med i EU-kommissionen för att balansera högerkrafterna.

Kan bryta männens dominans

Även som kvinna är Margot Wallström viktig i den nya kommissionen. Männen dominerar EU:s institutioner, både i parlamentet, i kommissionen och på höga chefsposter. Det är en förlegad modell som sätter kön före kompetens – och som Wallström kan vara med och bryta.

De borgerliga partierna är missnöjda med nomineringen av Wallström. De gnäller om att det är dags för en svensk kommissionär från det borgerliga blocket. Därmed låter de partifärg gå före kompetens. Vi minns sommaren 1999, då Wallström för första gången utsågs till svensk EU-kommissionär. Företrädare för borgerligheten var även då sura. Wallström är ett oprövat kort som aldrig kommer att klara jobbet, sa de. Inget kunde vara mer fel.

Wallström har, under sina år som kommissionär, vunnit stort förtroende. Inte bara externt hos allmänheten utan också internt i EU. Det bevisas inte minst av Barrosos tydliga önskemål till Göran Persson: Ge mig helst en kvinnlig kommissionär. Hon får gärna ha suttit i kommissionen tidigare.

I Margot Wallström får Sverige en kommissionär som både har kompetens och förtroende att bedriva kraftfull Europapolitik.

ÅP