ÅSIKT

Vilken agenda har Lars Adaktusson?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Sveriges televisions Lars Adaktusson ägnade ett ”Agenda special” i förra veckan åt katastrofen i Sydostasien och framförallt åt de första dygnens bristande krishantering från Sveriges sida.

Min kollega Lena Askling var ditkallad för att tillsammans med Göteborgs-Postens Britt-Marie Mattsson diskutera regeringens agerande. Märkligt nog var Adaktusson mer intresserad av att ifrågasätta Aftonbladets ledarsida.

Trots att Askling, något överrumplad över att plötsligt sitta på de anklagades bänk, framförde ledarsidans hållning som den sett ut från första dagen (kritiska frågor om Sveriges krishantering och UD:s senfärdighet, utan att förenklat skylla allt på Freivalds) fortsatte Adaktusson påstå att vi inte framfört någon kritik mot regeringen.

Medarbetare på ledarredaktionen, inklusive Askling, ansåg efteråt att jag borde gå till offentligt svaromål mot Adaktussons befängda påståenden i tv. Det gjorde jag i torsdagens tidning. I lördags gick så Adaktusson till ny attack mot Aftonbladets ledarsida – denna gång på Expressens debattsida. Det är helt i sin ordning att Expressen för polemik via ombud mot Aftonbladet. Det hör till ledarsidornas idé att utifrån politiska värderingar föra offentlig debatt.

Att en programledare i Sveriges television så tydligt tar ställning är däremot anmärkningsvärt. Minst lika upprörande är att Adaktusson far med rena osanningar. Jag har inte alls förvägrat honom att publicera ett inlägg på Aftonbladets ledarsida – jag har överhuvudtaget inte fått någon text att ta ställning till. Jag har inte ens pratat med Adaktusson.

Han var i kontakt med Aftonbladets nyhetsredaktion på trettondagen. Adaktusson uppmanades då att mejla mig sitt inlägg. Jag var upptagen på dagen, men på kvällen när jag avlyssnade min telefon hade Adaktusson lämnat ett meddelande som gick ut på att om jag ville publicera ett inlägg av honom skulle jag höra av mig. Jag kollade mejlen men det fanns inte en rad från Adaktusson och han ringde heller inte någon mer gång. Jag tänkte att han kanske hade ändrat sig och i stället ansåg debatten avslutad.

Jag arbetade sedan hela fredagen. Lars Adaktusson hörde inte av sig och inget inlägg kom till mig eller redaktionen.

Döm om min förvåning när jag sedan läser i Expressen på lördagen att jag ”bommat igen” mina spalter och förvägrat honom plats i Aftonbladet. Nåja, det passar väl bättre in i Adaktussons dramaturgi att bli stoppad av ”maktens megafon” som han kallar Aftonbladets ledarsida. Men oärligt är det.

Förutom att jag utmålas som en som har bristande integritet så påstår SVT:s Adaktusson att ”ledaravdelningen på landets största tidning låter sig styras av påbud från regeringskansliet”. Med den mest simpla Expressen-retorik försöker Adaktusson komma undan det faktum att han själv agerat som allt annat än en saklig och opartisk public service-journalist.

Alla som inte krävt utrikesministerns avgång utmålas av programledaren som regeringstrogna och sosse-lakejer. I det här fallet skulle det gälla även Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, som har haft ungefär samma linje och tonläge som Aftonbladet under denna svåra katastrof.

Man kan verkligen undra vems agenda SVT-programledaren följer.

Vore det inte bättre om Lars Adaktusson blev ledarskribent på Expressen?

Helle Klein

ARTIKELN HANDLAR OM