ÅSIKT

Tjuvnyp & hårda tag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MUNHÖGGS Lars Leijonborg jämförde statsministern med Skandiadirektörerna, och Göran Persson slog tillbaka med att fp-ledaren fått på sin lott att ”dra runt dynghögen”.
LEDARE

I går återvände något av vardagen till den svenska politiken. Partiledardebatten, så tydligt förd i skuggan av tsunamin i Sydostasien och stormen över södra Sverige, blev ändå främst en inledning till nästa års valrörelse.

Om det funnits något av en nationell samling efter katastroferna är spåren av denna nu fullständigt försvunna. När Lars Leijonborg jämförde regeringen med ledningen för det skandalomsusade försäkringsbolaget Skandia tände Göran Persson till.

Tre dominerande frågor

”Leijonborg ska dra runt dynghögen”, sa Persson om folkpartiets roll i den borgerliga alliansen.

”Städa trappan uppifrån”, svarade Leijonborg.

Varken hårda tag eller tjuvnyp kommer att saknas i debatten inför nästa års val.

Att döma av gårdagens debatt är det tre frågor som står på dagordningen:

1 Regeringens handlingskraft och det politiska ledarskapet. Oppositionen kommer, precis som i gårdagens debatt, att bita sig fast vid regeringens misstag efter flodvågskatastrofen. Maud Olofsson talade om ”personligt ansvar” och Fredrik Reinfeldt menade att statsministern fördelat skuld på alla utom sig själv. Att Göran Persson hänvisade till onsdagens information i riksdagen och till kommissionen dämpade inte kritiken.

Den politiska bilden av katastrofen på annandagen sätts nu. Ingen kommission i världen kan ändra på den saken.

2Debatten kommer också att handla om miljön och klimatförändringen. Göran Persson kopplade redan i sin inledning samman stormen med växthuseffekten.

Ännu en utredning

”Vem vågar påstå att det inte finns ett samband?”, frågade Persson. I god svensk ordning lovade han att tillsätta en utredning och att ta initiativ på EU-nivån.

Alliansen mellan regeringen och miljöpartiet kommer att växa sig allt starkare.

3Också efter katastroferna finns dock den grundläggande frågan om sysselsättningen kvar. På den punkten var Göran Persson och Fredrik Reinfeldt eniga.

Persson beskrev hur den svenska ekonomin växer. De redan höga tillväxtsiffrorna kommer att skrivas upp ytterligare. Enligt statsministern kommer nu också jobben. Prognosen pekar på fyra procents öppen arbetslöshet nästa sommar och Persson lovade att fortsätta arbetet för full sysselsättning.

M satsar på – arbetarna

Reinfeldt hävdade för sin del att moderaterna i nästa val kommer att ställa upp som ”det nya arbetarpartiet”. Skattesänkningar, men också sänkta bidragsnivåer ska locka traditionella löntagare till partiet. Hur väl det lyckas kommer att påverka valutgången.

Nästan vid sidan av debatten pekade Göran Persson också på en framtida vattendelare i svensk politik. Vi kommer enligt Persson snart att få ta ställning till skattehöjningar för att försvara välfärden.

Efter åratal när ”skattetaket” redan ansetts passerat är det ett nytt besked. Det kan ha varit en sökande partiledardebatts viktigaste.

IP