Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Valet som inte borde ha varit

Publicerad 2011-05-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

DEMOKRATISKT FIASKO Valförrättarna i Bergsjön i Göteborg hade en lugn dag i går – andelen röstande i länet var bara 43 procent. Därför säger Socialdemokraternas succésiffror inte mycket om Håkan Juholts påverkan.

16 maj 2011. Omvalet

Det var ett val som aldrig borde ha behövt genomföras. Men det var nödvändigt. I går kunde 1,3 miljoner människor i Västra Götaland och i den nordöstra valkretsen i Örebro rösta, men de flesta gjorde det inte.

Inget urholkar en vald församlings auktoritet mer än lågt valdeltagande. Valdeltagandet i går var 43 procent i Västra Götaland. Det är det näst sämsta valdeltagande som Sverige någonsin har haft. Ett demokratiskt fiasko.

Opinionen en annan i dag

2010 begicks det fel vid röstning och röstsammanräkning, samtidigt var valresultatet jämt. I det läget finns det inget alternativ. Omval är enda möjligheten. Men det sker till ett demokratiskt pris och effekterna av det är större än de misstag som omvalet syftar till att rätta till. Det såg vi i går.

Egentligen borde vi väl prata om nyval, inte omval. Valresultatet i går innebär stora förändringar från 2010. Opinionen i dag är inte densamma som i höstas. Media diskuterar socialförsäkringar, rättvisa och Fas 3. Inte Mona Sahlins personlighet. Men även om detta gynnade Socialdemokraterna är det ett demokratiskt problem att omvalet inte kunde hållas snabbare.

Valet en kraftmätning

Politiskt kan Håkan Juholt i alla fall andas ut. Problemet med lokala val är att även om en partiledning har begränsade möjligheter att påverka dem, kommer man att hållas ansvarig för resultatet. Gårdagens val var alltså även en nationell kraftmätning mellan regeringen och Socialdemokraterna. Och den gick bra.

I Örebros nordöstra valkrets gjorde Socialdemokraterna ett kanonval: 47,1 procent. Även i Västra Götaland gick partiet framåt. Valet där var ett renodlat sjukvårdsval och de borgerligas planer på ett systemskifte bort från principen om att vård ska ges efter behov, skrämde många väljare. Samtidigt har även Sverigedemokraterna gått framåt vilket är oroväckande. Partiet verkar ha fått legitimitet av att sitta i riksdagen vilket borde ge alla andra partier en tankeställare.

Ett lågt valdeltagande innebär per automatik att Socialdemokraterna missgynnas, att de ändå gick framåt i går måste ses som en seger för Håkan Juholt. Han stärks i väljarnas ögon – men framförallt stärks han internt. Han kan peka på att han personligen deltog mycket i valrörelsen och att detta verkar ha gett Socialdemokraterna medvind.

Juholt har mer att bevisa

Samtidigt får Socialdemokraterna akta sig för att egentligen dra några växlar av gårdagens resultat. Valdeltagandet var katastrofalt lågt och den här typen av val handlar nästan enbart om mobilisering. Och att lyckas mobilisera väljare och att lyckas vinna nya väljare är inte samma sak.

Håkan Juholt måste kunna göra bägge delar.