Fult att slira på sanningen, Bildt

I fredags förnekade Carl Bildt att Lundin Petroleum har verksamhet i Etiopien.

– Men de jobbade ju i Etiopien eller ett dotterbolag till dem jobbade i Etiopien, frågade Skavlan.

– Nej, så vitt jag förstår så finns de inte där idag, svarade Carl Bildt.

Men detta är riktigt inte hela sanningen.

De två fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson var i Etiopien för att granska bland annat Lundins verksamhet.
 

Eftersom Carl Bildt tidigare varit styrelseledamot i Lundin Petroleum frågar sig många om hans bristande engagemang för de fängslade svenskarna kan bero på en personlig intressekonflikt.

Lundin Petroleum tecknade avtal om exploatering i Etiopien redan 2006. Enligt Rapport har Lundinfamiljen fortfarande verksamhet i landet. Sedan 2009 bedrivs den av Africa Oil. Familjen är storägare i båda bolagen.

Det vet med all säkerhet Carl Bildt, ändå försökte han framställa det som att någon verksamhet från Lundins sida inte förekommer.

En utrikesminister bör inte slira på sanningen i tv.

Problemet med Carl Bildt verkar vara att oavsett vad som händer i världen har han, eller hans affärsbekanta, varit inblandade i affärer där.
 

Lundin Petroleum är just nu intressant i en förundersökning om folkrättsbrott i Sudan.

Brotten ska ha ägt rum under den tid då Carl Bildt satt i styrelsen för bolaget. Sudan är ett land ständigt i den internationella hetluften, ständigt på utrikes-ministerns bord. Det senaste är att landet delats i två delar när Sydsudan bildats.

Under den arabiska våren har det i tur och ordning pratats om Lundin Petroleums affärsrelationer med Libyen, Irak, Iran och Syrien.

Och nu Etiopien.

Carl Bildt vill inte prata om detta.

Eller som i Skavlan, drar till med något och hoppas att ingen kollar.

Pinsamt, är bara förnamnet.

Följ ämnen i artikeln