Mejla

Eva Franchell

Stefan Löfven, tänk dig att vaka över ett barn som kan sluta andas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392

LEDARE

Nog kan jag acceptera att politiker måste kompromissa. Alla kan ju inte få allt.
Under Stefan Löfvens mandatperiod har den röd-gröna regeringen kompromissat om både flyktingpolitiken och försvarspolitiken, men i en fråga har man varit skrämmande konsekvent.

Stödet till de funktionsnedsatta ska skäras ner.
När regeringen velat visa hårdhet och regeringsduglighet har man valt att attackera assistansen. Under den här mandatperioden har svårt funktionsnedsatta i princip anklagats för att vara fuskare, bidragsmissbrukare och snudd på terrorister.

”Assistansfusket”

Finansminister Magdalena Andersson har ställt flyktingarna mot funktionshindrade. Stefan Löfven tog upp "missbruket av personlig assistans" i sin regeringsförklaring 2015 och före detta barnministern Åsa Regnér drev en ständig kamp mot det hon kallade "assistansfusket".
Jag begriper det inte.

Erkänn, Stefan Löfven, att du tänkte helt fel. Under din mandatperiod fick Försäkringskassan order om att "bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen". Den meningen innebar att Försäkringskassan kunde starta slakten på assistansen. Med läglig hjälp av några olyckliga domar började Försäkringskassan avslå allt fler ansökningar.
2012 avslogs 59 procent av alla ansökningar om personlig assistans. 2016 avslogs 79 procent.

Elvira, 4 år

I en serie här i Aftonbladet kan vi läsa om vad Försäkringskassans avslag och minskade assistans har inneburit.
Det handlar om Elvira som är fyra år gammal. Hon är blind, hjärnskadad och behöver hjälp med allt. Hon har epilepsi, en omfattande CP-skada och en utvecklingsstörning.

Försäkringskassan avslog familjens ansökningar om assistans och när kommunen också sa nej brast det för Elviras mamma. Det var först när hon hotade med att adoptera bort sitt barn som familjen fick hjälp 40 timmar i månaden.
Försäkringskassan hävdar allt oftare föräldraansvaret, men kan du tänka dig det, Stefan Löfven? Att 24 timmar om dygnet vaka över ett barn som när som helst kan få ett anfall. Som kan sluta andas mitt i natten.

Familjekatastrofer

Det handlar om Selma med en svår utvecklingsstörning, om Cimon med en allvarlig hjärnskada. De har utmattade föräldrar som tvingats gå till domstol för att få lite stöd. "Det är en katastrof som pågår i många familjer", som RBU:s ordförande Maria Persdotter säger.
Själv ingår jag inte i funkisvärlden, men jag har följt den i flera år och jag fattar inte hur Stefan Löfven tänker. Regeringen har tillsatt en utredning med uppdrag att spara ännu mer på assistansen. Det finns kommuner som redan börjat bygga barnhem.
Det är en skrämmande tanke att den röd-gröna regeringen åter bygger upp de gamla vanföranstalterna. Den gör mig riktigt rädd.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Elvira, 4 , är blind och hjärnskadad – familjen nekas personlig assistans

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Försäkringskassan

Personlig assistans

Magdalena Andersson

Åsa Regnér