Sahlin lovar mer pengar till de äldre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jodå, Mona Sahlin har lyssnat på sina kritiker. Både på de kärleksfulla och sannolikt också på de andra.

I sitt första majtal levererade hon flera besked till publiken i Malmö Folkets park. Hon började med ungdomarna och slutade med pensionärerna.

Sänkta skatter för pensionärerna och höjda skatter för dem som tjänar mest var förslaget som rev ner dagens största applåder.

Höjd a-kassa, höjd sjukpenning och fler ungdomslägenheter fick också starkt gehör i det sommarvarma Malmö. Mona Sahlin, däremot, måste ha missat den skånska väderleksrapporten. Hon anlände till Stortorget klädd i mörk dräkt och svarta strumpor medan resten av Malmö gick i shorts och badtofflor.

Solen stekte över demonstrationståget som drog fram genom Malmö, från Stortorget i väst till Folkets park i söder. En geografisk klassresa så typisk för Malmö. Gränsen mellan rika och fattiga går någonstans vid Triangeln.

Mona Sahlin vågade också prata om klasskillnaderna i sitt tal.

–?Jobben går först, men sedan måste vi ha ett rättvisare skattesystem där vi fördelar mellan de som har och de som inte har. En grupp som betalar mer skatt är pensionärerna.

Hon lovade att börja arbetet för att sänka pensionärernas skatt från dag ett, så fort de rödgröna vunnit valet. Däremot kunde hon inte sätta några datum. Ingen vet hur svår

krisen blir eller hur länge den varar. Men ambitionen räckte i varje fall för pensionärerna i Folkets park.

De arbetslösa och de sjukskrivna är andra grupper som kommer att få det bättre, lovade Mona Sahlin. A-kassan och sjukpenningen ska upp till 80 procent. Men jobben är grunden, Mona Sahlin tog upp stödet till kommuner och landsting så att de kan behålla sina anställda.

–?Ungdomsarbetslösheten ligger på 25 procent, men regeringen Reinfeldt gör så lite och så fel.

Rekordmånga söker in på universitet och högskolor, men vi har färre utbildningsplatser nu än under högkonjunkturen. Här drog Mona Sahlin efter andan och någon ur publiken kastade Toblerone mot henne. Hon duckade, suckade och sedan fortsatte hon lugnt:

– Den där killen har också rätt att få utbildning.

Trångboddheten är ett stort problem i många förorter runt om i landet och det är kanske allra störst i de delar av Rosengård där containrar och bilar brinner på nätterna.

–?De unga saknar bostad, i Malmö går många byggnadsarbetare arbetslösa. De skulle kunna bygga billiga hyreslägenheter.

Mona Sahlin nämnde dock knappt integrationsfrågorna. Kanske av taktiska skäl, hon vill väl inte locka upp Sverigedemokraterna ur sina hålor. Problemet är bara att just Sverige­demokraterna har föreslagit både besöksförbud och utegångsförbud i delar av Rosengård. Moderaterna är inne på samma linje utan någon kritik från Mona Sahlin.

Går sådant att tiga ihjäl?Hon pratade inte alls om internationella frågor, knappt inget om näringslivet eller EU-valet, och hon nämnde inte med ett ord integritetsfrågorna. Piratpartiet är ett annat parti som vunnit opinion på att tala om det Socialdemokraterna väljer att tiga om.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.