ÅSIKT

Valfrihetsideologin gav oss en IS-skola

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
Särskilt många göteborgare har anslutit sig till militanta grupper i Syrien.

avDaniel Swedin

LEDARE

Säkerhetspolisen anser att vd:n för en friskola i Göteborg rekryterar unga till våldsbejakande islamism.
Det kunde sajten Doku – som särskilt granskar den radikala islamistiska miljön i Sverige - berätta i veckan.

Skolchefens agerande ska, enligt Säpo, vara en avgörande orsak till varför så många unga göteborgare rest till Syrien för att ansluta sig till olika jihadistgrupper i Syrien.

På friskolan i Göteborg har man i åratal fått kritik från myndigheter. För sex år sedan fick skolan anmärkningar för att en majoritet av lärarna saknade ämnes- eller pedagogisk utbildning och att lågstadieeleverna fick undervisning i islam.

Tidigare har man kritiserat skolan för att sprida åsikter som står i strid med skolans demokratiska uppdrag. Så sent som i vintras slog Skolinspektionen fast att skolan brister i sex- och samlevnadsundervisningen.
Ändå har skolan fortsatt med sin verksamhet och till och med försökt expandera.

Som Expressens ledarsida konstaterat så illustrerar fallet med friskolan några av den svenska skolans inbyggda systemfel.

Det slutar inte där.

I veckan har Skolinspektionen startat en riktad tillsyn mot den kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskil som anklagats för hjärntvätt, isolering och sektinslag. Elever har berättat att ämnen som musik och dans kraftigt begränsas, att evolutionsteorin avfärdas som ”ren spekulation” och homosexualitet och mens skambeläggs.

Under de decennier där marknadsfundamentalismen regerat har oreglerade privatiseringar och valfrihetssystem rullats ut. Det som förr var det gemensammas ansvar har i stället lämpats över på mer eller mindre seriösa lycksökare.

Då kan en dömd pedofil starta och driva tre friskolor i Stockholmsområdet. Rehabiliteringshem för unga och sköra människor har skötts av grovt kriminella. Svenska kommuner har placerat ensamkommande flyktingbarn i nystartade familjehem som drivs av kriminella gäng.

I arbetslinjens namn fick vi jobbcoacher som med hjälp av healing och beröringsterapi skulle få arbetslösa att rycka upp sig. Bland Arbetsförmedlingens nu skrotade system med etableringslotsar pågick det misstänkta försök att rekrytera arbetslösa till terrorsekten IS.

Friskolan i Göteborg måste väl en gång för alla bevisa att den här politiken nått vägs ände.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Islamism

Säpo