Mejla

Susanna Kierkegaard

SD lär vara världens sämsta arbetarparti

Sverigedemokraterna har en arbetarfientlig politik

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Det är fult att luras. Ändå drar sig Jimmie Åkesson inte för att göra just det när han raggar röster från arbetarklassen. Sverigedemokraternas partiledare kallar sitt Sverige för ett modernt folkhem. I själva verket är partiets politik arbetarfientlig.

Skattesänkningar bygger inga folkhem

Det svenska folkhemmet lanserades av Per-Albin Hansson 1928, socialdemokrat och dåvarande statsminister. Folkhemmet gav medborgarna grundtrygghet, jämlikhet och lika förutsättningar. I praktiken krävde det trygga anställningar, bra pensioner och en stark välfärd.

Åkesson försöker vinna arbetarklassens gunst genom att tala om folkhemmet och välfärden. Men under gårdagens utfrågning i SVT placerade han sitt parti intill Moderaterna på en höger-vänsterskala. Det borde tydliggöra saken - SD:s "folkhem" är inte till för arbetarklassen.

Arbetarfientlig politik

Partiet har drivit på för en uppluckring av lagen om anställningsskydd, vilket skulle göra det enklare för arbetsgivaren att sparka de som jobbar i mindre företag. De var också det enda partiet i riksdagen som röstade emot ett förslag som skulle göra det svårare att stapla olika tidsbegränsade anställningar på varandra.

Utöver det vill Sverigedemokraterna förstatliga a-kassan, vilket i praktiken skulle hota den svenska modellen och försvaga fackförbunden. Lägre organiseringsgrad riskerar i sin tur att försämra arbetares villkor.

Gynnar de allra rikaste

Sist men inte minst gynnar SD:s skattepolitik de allra rikaste. Finansdepartementet konstaterade i en genomgång av partiets politik att "individer i den högsta inkomstgruppen får den största ökningen av ekonomisk standard till följd av Sverigedemokraternas förslag". I SVT:s utfrågning kom det fram att om SD får bestämma sänks skatten med 700 kronor per år för de som tjänar minst, och 9300 kronor per år för de som tjänar mest.

Per-Albin Hansson ville avskaffa "fåtalets ekonomiska diktatur", alltså klassamhället. Jimmie Åkessons politik cementerar detsamma. Genom att skapa konflikt mellan arbetare med olika ursprung splittrar SD arbetarklassen.
I slutändan gynnar Sverigedemokraternas politik de som har mest. Åkesson belönar de rika och straffar de fattiga. Lite som Per-Albin Hansson, fast tvärtom.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.