När barn mördar barn i Jerusalem

Sedan det judiska nyåret firades i september har sex israeler dödats och ett dussin har skadats i knivattacker och skottlossningar i och kring Jerusalem. De palestinska gärningsmännen beskrivs som ensamvargar, unga pojkar, utan någon koppling till någon organisation som plockar på sig en kniv och går ut för att döda.

Under samma tid har minst 25 palestinier dödats och hundratals har skadats i sammandrabbningar med Israeliska styrkor. Israeliska barn och palestinska barn har fått sätta livet till. Barn dödar barn.

I dag skakade det besinningslösa våldet regionen igen. En person dödades och fyra skadades när två beväpnade angripare öppnade eld mot en buss i Jerusalem. I ett annat dåd kördes en bil rakt in i en busshållplats och föraren ska sedan ha hoppat ur fordonet och angripit folk med kniv. I Ra'anana, norr om Tel Aviv, har ytterligare knivdåd inträffat. Vid gränsen mot det ockuperade Gaza har våldsamheter brutit ut.

Tempelberget i centrum

Vad är det som händer?

Brännpunkten för våldet är Tempelbergsområdet i östra Jerusalem. Här, på mindre än en kvadratkilometer finns några av de heligaste platserna inom kristendomen, islam och judendomen. Sedan sexdagarskriget 1967 kontrollerar den israeliska staten hela Jerusalem, men de östra delarna har av FN slagits fast som olagligt annekterade. I de flesta icke-israeliska förslag om en tvåstatslösning anses också östra Jerusalem bli palestinsk huvudstad.

I dag är det palestiniernas muslimska myndighet, Waqf, som administrerar Tempelberget medan Israel har säkerhetsansvaret. Överrabbinatet - Israels högsta religiösa myndighet - förbjuder judar att gå upp på Tempelberget, men förbudet utmanas nu av religiösa aktivister som, i vissa extrema former, vill riva al-Aqsamoskén och Klippdomen.

Dessa så kallade tempelaktivister har företrädare i Israels regering och har genomfört en rad provokativa aktioner vid och på Tempelberget på senare tid. Det är en lek med elden. När den israeliska högerledaren Ariel Sharon besökte Tempelberget år 2000 tolkades det som en provokation och den så kallade al-Aqsa-intifadan bröt ut.

Gynnar extremister

Israel är också i färd med att bygga ut och ihop bosättningarna i östra Jerusalem vilket gör att palestinierna där skärs av från från Västbanken. Samtidigt tyder allt mer på att den palestinska myndigheten förlorar kontrollen över östra Jerusalem.

Den desperation,skräck och rädsla som breder ut sig är ett allvarligt hot mot fred och en tvåstatslösning och gynnar bara extremister på båda sidorna.

Förra månaden öppnades en handelshall vid gränsövergången Sha'ar Efraim för att främja handelsrelationer mellan palestinier och israeler. Här vill man skapa kontaktytor och förståelse mellan folken. Och här vill man, lite provokativt, skapa fred genom profit.

Liknande mötesplatser finns och s­kapas på kulturens, politiken, idrottens och sjuk­vårdens områden. Det är här, hos vanliga människor, fröet till försonings­processen som måste leda till fred mellan två jämlika stater- Israel och Palestina - finns.

Om våldet tillåts eskalera riskerar alla s­ådana initiativ att helt spolas bort.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.