ÅSIKT

Dubbelmoralen i facket skadar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SANNA SJÖSWÄRD
Per Bardh var nöjd med sitt avgångsvederlag på en kvarts miljon från LO.

avLinnea Swedenmark

LEDARE

Rättvisa, jämlikhet och jämställdhet. Det är ord som ­fackföreningsrörelsen brukar vilja förknippas med. Men när chefslönerna inom olika fackförbund jämfördes så var verkligheten annor­lunda. Könet påverkar nämligen storleken på lönen.

Det är Scoop, tidskriften för grävande journalistik, som har granskat och upptäckt löneglappet hos de fackliga ­cheferna. Männen tjänade i genomsnitt drygt 2 500 kronor mer i månaden än ­sina kvinnliga kollegor år 2013, visar ­undersökningen.

”Lite extra pengar”

I lönetoppen har dessutom flera ­miljonlöner. En av personerna var Per Bardh, avtalssekreterare på Handels­anställdas förbund, som tidningen ­Arbetet ringde upp och pratade med.

Per Bardh förklarade att lönen för just det jämförda året är så hög eftersom han hade fått en kvarts miljon i avgångs­vederlag från sitt gamla arbete på LO.

– Men det känns skönt att jag efter tolv år på LO lyckades få lite extra pengar med mig, sa han till Arbetet.

Så höga löner sticker säkert i ögonen på medlemmarna i Handels som har en lägstalön kring 20 000 i månaden. De flesta ser då inte en kvarts miljon som ”lite extra pengar”.

Upp till kamp

När ett fackförbund har rollen som arbetsgivare har de också ansvaret för hur anställningar och lönesättning sköts.

Att löneskillnaderna är så stora mellan könen tar udden av fackförenings­rörelsens rättmätiga krav på jämställda ­löner. I stället för att gå före är de med och cementerar att kvinnor tjänar ­mindre på grund av sitt kön. Slagorden om rättvisa och jämställdhet ekar tomt när facket gör om samma misstag som de kräver att andra ska sluta göra.

De måste göra läxan själv och kont­rollera sina egna arbetsplatser. Upp till kamp för jämställdhet i den fackliga världen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM