Mejla

Irene Wennemo

Ekonomernas förslag pressar S åt vänster

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

6 MARS 2014. JOBBPOLITIK.

Något har hänt i Sverige. Socialdemokraterna ger ett uppdrag till ett antal erkända nationalekonomer att komma med förslag på hur jobben ska bli fler. En gång i tiden hade det självklart inneburit en högerkritik av partiets politik.

Nu innebär inte bara rapporten från forskningskommissionen en rejäl kritik av Anders Borgs ”vetenskapligt” inspirerade politik. Rapporten lägger sig till och med till vänster om Socialdemokraterna i flera frågor.

A-kassetaket behöver höjas

Forskarna konstaterar att Sverige ­behöver en mer aktiv konjunkturpolitik. Både finans- och penningpolitiken behöver följas upp och utvecklas. Riksbanken ska inte, år efter år, kunna strunta i sitt uppdrag. Nya metoder för att anpassa ­finanspolitiken till konjunkturen behöver utvecklas.

Kommissionen vill även öka de ekonomiska drivkrafterna att tillsvidarean­ställa i stället för att stapla tillfälliga jobb ­efter varandra. Ett intressant förslag.

Det är också värdefullt att man slår fast att en bra arbetslöshetsförsäkring inte står i motsättning till fler jobb. Bra ersättning kan ge bättre matchning. Man behöver inte ta första bästa jobb, utan kan ­söka det man har rätt utbildning för. Taket i ­a-kassan behöver enligt forskarna både höjas och indexeras.

Allt fler arbetslösa får i dag social­bidrag. Det innebär att de som tar ett ­kortare påhugg förlorar lika mycket i ­bidrag som de får i lön. Dessutom behöver arbetslösa springa hos både Arbetsförmedling och socialkontor. Det är en riktigt dålig idé.

Allt färre jobbar

Kommissionen vill att Arbetsförmedlingen ska ha ansvaret och att alla arbetslösa i åtgärder ska få ersättning med grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen. En tydlig förbättring.

I rapporten efterlyses ett kunskapslyft. Aldrig har skillnaden i möjligheten att få jobb varit större mellan låg- och högutbildade. Allt färre jobbar bland de som inte klarat gymnasiet. 

Bättre utbildningssamverkan

Tyvärr fastnar kommissionen i ett ­resonemang om för- och nackdelar med lärlingsutbildning. Att bygga upp fler ­lärlingsutbildningar kan vara lovvärt, men löser inga akuta problem.

I Sverige är bristen på både svetsare och plåtslagare stor. Även om du är ­villig att ta studielån och flytta är det i princip omöjligt att utbilda sig till det om du valde fel på gymnasiet. Utbildningssatsningar handlar inte bara om större volymer. De måste också handla om bättre samverkan mellan utbildningsanordnare, företag, arbetsmarknadspolitik.

Snart kommer Socialdemokraterna granskas som den kommande regering de troligen är på väg att bli. Forskningskommissionens rapport blir ett bra avstamp för både valmanifest och det tuffa jobbet i regeringsställning.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN