Mejla

Eva Franchell

Oerfarna läkare jobbar på akuten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den läkare du möter på akuten kanske inte är någon riktig ­läkare. Faktum är att var tredje akutläkare är olegitimerad, ­visar en kartläggning som Sveriges ­Radio gjorde i mars i år.

Det handlar alltså om oerfarna läkare under utbildning som får sköta grovsorteringen på landets akutmottagningar. En brusten blindtarm här och ett magsår där.

Det kan vara svårt att se skillnaden och ställa rätt diagnos. De oerfarna ­läkarna får ofta lämna patienterna för att leta reda på någon mer erfaren, legitimerad kollega som kan ge råd.

Och så undrar vi varför det tar så lång tid på akuten.

Medan läkarna springer runt får ­patienterna vänta. Viktiga beslut dröjer, behandlingar tar tid och det kan givetvis bidra till både oro och smärta.

Men det råder läkarbrist i Sverige.

På landets vårdcentraler saknas det 1 400 läkare, enligt Läkartidningen.

Bristen kommer att bli än värre när en hel generation äldre primärvårdsläkare nu går i pension. För vårdcentraler i glesbygd är det rena katastrofen, de kan inte nyrekrytera, unga läkare vill inte flytta ut på landet. I stället kommer svindyra stafettläkare åka runt för att hjälpligt rädda de som insjuknat norr om Stockholm.

I går aviserade Socialdemokraterna två extra miljarder till sjukvården. Pengarna ska gå till nyanställningar och förstärkningar av primärvården i glesbygd.

Pengarna ska också korta väntetiderna på akuten.

Viktigast av allt är dock att partiet vill se över framtidens kompetensförsörjning. Det behövs fler färdigutbildade undersköterskor, läkarsekreterare, sjuksköterskor och läkare. Fler ­kompetenta händer i vården.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN