Mejla

Somar Al Naher

Fascismen föder abortmotståndet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

debatterar abort Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson vill sänka gränsen för hur långt in i en graviditet som en abort ska få göras.
Foto: PETER WIXTRÖM, COLOURBOX
debatterar abort Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson vill sänka gränsen för hur långt in i en graviditet som en abort ska få göras.

16 NOVEMBER 2013. Abort

Sverigedemokraterna är på ­offensiven mot abortlagstiftningen. Trots att en överväldigande majoritet av kvinnorna som utför abort i Sverige gör det innan den tolfte graviditetsveckan vill SD sänka gränsen. Frågan är varför ämnet över ­huvud taget är uppe på tapeten, och varför just nu?

I förrgår debatterades abortfrågan av bland andra SD och den värdekonservativa föreningen Ja till livet i programmet ”Debatt” i SVT.

”En principfråga”

Abortlagstiftningen infördes i Sverige 1975 och den ger kvinnan rätt att själv bestämma om hon vill avbryta en graviditet ­före vecka 18. Efter 19:e graviditetsveckan behöver hon tillstånd från Socialstyrelsens rättsliga råd. Denna rättighet anser SD vara för extrem och ­föreslår en sänkning av gränsen till tolv veckor. Jimmie Åkesson menar att det är en princip­fråga.

Men det är ingen slump att abortfrågan dyker upp parallellt som fascismen går starkt framåt i Europa och i Sverige. Kontrollen av fortplantning, ­eller vad som sker i sängkammaren, har alltid setts som en statlig angelägenhet inom den fascistiska ideologin. Kontrollen av folket går via kvinnans livmoder. Det är också därför som fascismen ser feminismen och kvinnorörelserna som fienden nummer ett. Kvinnor som inte vill föda barn utgör ett hot mot idén om nationen. 

Diskuteras i Norge

Abortmotståndarna i Europa har på olika sätt stärkt sina ­positioner. Nyligen drev de en kampanj för att stoppa EU-­anslag och bistånd till organisationer som stöder abort.

Man samlade in 1,7 miljoner namnunderskrifter för att få till en offentlig utfrågning i Europa­parlamentet.

I länder som Irland, Polen och Malta är abort förbjudet. Till och med i vårt grannland Norge har den nya regeringen diskuterat nya inskränkningar i aborträtten.

Frivillig barnfrihet

Samma dag som SD debatterade frågan i tv lanserades ­boken ”Ingens mamma”. Det är en samling texter som bokförlaget Atlas har gett ut. Tolv kvinnor berättar om sin fri­villiga barnfrihet.

Den påminner om att samhället inte bara måste försvara aborträtten utan också utveckla innebörden av vad det innebär att få vara en fri människa i en kvinnokropp.

Dessa berättelser utmanar ­inte bara kärnfamiljsnormen utan också idéerna om nationen och familjen som fascismen just nu sprider.

Av: Somar Al Naher

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN