Anders Lindberg

Kyrkans Tidning i grumligt vatten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mindre än en månad efter terrordådet på Utøya publicerade Kyrkans Tidning ett rasande angrepp på de ”politiskt korrekta” inom kyrkan. Alltså mot de som tar ställning för mångkultur och dialog mellan religioner.

Artikelförfattaren Helena Edlund skrev:

”Innan tragedin i Norge hade 319 människor dött i terrorattacker i Västeuropa under den senaste tioårsperioden. Av dessa dödades 251 av muslimska gärningsmän (Rand Database of Worldwide Terrorism Incidents). Det är inte utan att jag frågar mig hur det verkligen står till med kunskaperna om islam hos kyrkans företrädare?”

När en kristen, vit norrman mördar 77 oskyldiga, majoriteten barn och unga, ägnar sig alltså Kyrkans Tidning åt att försöka skuldbelägga muslimer.

Om artikeln publicerats i en vanlig dagstidning hade det blivit ramaskri. Men i Kyrkans Tidning gick artikeln, och den efterföljande debatten, under den politiska radarn.

Vad Kyrkans Tidnings chefredaktör Anders Ahlberg inte berättade för läsarna var att Helena Edlund inte är vem som helst.

Hon har starka band till personer inom Sverigedemokraterna. Bland annat har hon, enligt tankesmedjan Seglora, varit ackrediterad i Almedalen som journalist för SD-TV och har även skrivit under upprop tillsammans med Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas mest profilerade antimuslimska debattör.

När Helle Klein, krönikör i Kyrkans Tidning, nyligen avslöjade Helena Edlunds kopplingar till SD blev Kleins text först censurerad. Sen fick hon sparken från tidningen.

Chefredaktören Anders Ahlberg sparkade henne inte öga mot öga utan i ett inlägg på tidningens blogg.

Ett beslut som på nätet främst applåderades av den rasistiska bloggen Avpixlat.

Svenska kyrkans ledning bör nog ta sig en funderare på hur Kyrkans Tidning hamnade i det sällskapet i svensk integrationsdebatt.

Och kanske låter det gammaldags, men borde inte kyrkan vara ett föredöme i stället?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN