Mejla

Daniel Swedin

Tillsammans kan vi segra över hatet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

enade i sorgen Genom att gemensamt kämpa mot rasismen i vår vardag kan vi bekämpa den världsbild som Breivik var en del av.
Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
enade i sorgen Genom att gemensamt kämpa mot rasismen i vår vardag kan vi bekämpa den världsbild som Breivik var en del av.

25 augusti 2012. Domen mot Breivik

Så föll domen. Anders Behring Breivik döms till förvaring i 21 år, i praktiken kommer han att sitta i fängelse resten av sitt liv.

Namnen på alla hans offer lästes i går upp i tingsrätten. Listan är lång, den tar tid att läsa upp. Dådets omfattning och verkan är fortfarande overkliga, svåra att greppa.

Enligt rätten är Breivik straffrättsligt tillräknelig. Han visste vad han gjorde när han mördade 77 människor vid det social­demokratiska ungdomslägret på Utøya och i Oslos regeringskvarter.

Under rättsprocessen har det blivit allt mer uppenbart att terrorattentaten var politiska, utförda av en högerextremist med politisk agenda och klart uttalat syfte­ att förändra Norge i grunden. 

En del har inte velat ta till sig det där.

Det är visserligen enklare att leva med tanken att terrorn var ett verk av en ­galen hjärna. Det är svårare för en del att förstå att Breivik ensam är ansvarig för sina handlingar, men att hans världsbild varken är skapad av eller begränsad till ­honom själv.

Men Breivik är inte ensam.

Breiviks manifest präglas av konspirationsteorin om Eurabia, en fantasi om att islam är på väg att ta över Europa genom höga födelsetal, invandring och med ­benägen hjälp av vänstern. Vanföreställningen finns representerad i snart sagt varje europeiskt parlament.

Det kan hända igen

Det var här Breivik fann sin inspiration. Här fann han svaret på vad som borde ­göras för att komma till rätta med det upplevda hotet från muslimerna och med­löparna i arbetarrörelsen: Slå till först och slå till hårdast. Det kan hända igen.

Men gårdagens dom lämnar oss, mitt

i all avgrundsdjup sorg och ilska, med ­något hoppfullt. För om Breivik i rättslig mening var tillräknelig och utförde ett politiskt motiverat dåd, så innebär det att de åsikter och den världsbild som han ­anknöt till går att bekämpa. Hela det ideologiska komplex som han vann kraft ur går att förstå och motarbeta.

Det är bra att Breivik nu spärras in och rättssaken av allt att döma är över. Inte minst för de anhöriga.

Bekämpa med engagemang

Men det viktigaste är att åsikterna Breivik­ representerade inte får fortsatt spridning och inte får nya fästen.

För detta ankommer nu ansvaret på ­alla som värnar demokrati och mångfald. Det bästa sättet att straffa Breivik är om fler väljer att engagera sig i den antirasistiska­ kampen, att fler i vardagen står upp mot fördomar och hatiska attityder.

I helgen arrangeras antirasistiska ­demonstrationer i småländska Forserum och i Bollnäs i Hälsingland. Om du har möjligt att delta, gör det.

Det svåra jobbet har bara börjat, men tillsammans kan vi vinna.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN