Mejla

Eva Franchell

Det här blir slutet för Systembolaget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En majoritet i riksdagen vill släppa alkoholen fri.

I en omröstning i eftermiddag har Alliansen och Sverigedemokraterna röstat för fri försäljning av alkohol. Om förslaget genomförs innebär det slutet för Systembolaget och svensk alkoholpolitik.

Man kan säga att i dag vann spritlobbyn och folkhälsan förlorade.

”Gårdsförsäljning”

Mot sin vilja får nu regeringen i uppdrag att genomföra den nya fria alkoholpolitiken. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till den fria spriten. Det är partierna i Alliansen som i skön förening med Sverigedemokraterna drev igenom vad de kallar "gårdsförsäljning" av alkohol.

Och visst kan det låta harmlöst och nästan idylliskt. Odlare på svenska gårdar får tillåtelse att sälja sitt hemtrampade vin utanför ladan. Det är bra för måltidsturismen, som representanter för Alliansen skriver i tidningen Dagens Samhälle. Sverige är det enda land i EU som förbjuder lokal gårdsförsäljning av öl, vin och cider, hävdar de harmset.

Spritbutiker

Så kan det vara. Men inte är det gårdsförsäljningen vi möter när vi kommer utomlands. I stället är det spritbutiker och vinflaskor i mataffärer vi ser. Den lättillgängliga fyllan finns överallt och det är egentligen den Alliansen vill ha. När de borgerliga partierna röstade för gårdsförsäljning var det spritlobbyn de gick till mötes.
När Sverige tillåter gårdsförsäljning kräver nämligen EU-reglerna att alla alkoholleverantörer ska behandlas lika. Det innebär att stora whiskybolag kan öppna sina butiker och att vi kan räkna med champagnebutiker runt Stureplan i Stockholm.

Merförsäljning

Två stora utredningar konstaterar att Systembolagets monopol kommer att försvinna och snart kommer folk att kunna köpa sitt vin på Ica och Coop. Därmed har vi förlorat det viktigaste alkoholpolitiska verktyg vi har. När marknadskrafterna tar över alkoholförsäljningen är det ökad försäljning som gäller. Forskningen visar att vi skulle få ytterligare 1 400 alkoholrelaterade dödsfall per år. Antalet fall av misshandel skulle öka med 29 000 och antalet rattfyllor med 8 000. Fler barn skulle växa upp med föräldrar som ständigt kan få tag på mer sprit.
Systembolaget har tjänat oss väl med ett bra sortiment av fina viner och lokalt producerad öl. Det finns utlämningsställen nästan överallt och allt går att beställa. Systemet har hög service, men jobbar inte med merförsäljning.
Det är den som kommer att öka. Det är sköra människor som kommer att luras att dricka mer och det är verkligen inte bra för folkhälsan.

LEDARE: Nu hotas hela Systembolaget
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.