Mejla

Eva Franchell

Får inte feta flickor älska?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Sandrews
Lena Nyman och Börje Ahlstedt i Nyfiken - gul.

"Man tänkte inte så mycket på hennes feta bak i den förra filmen, för då hade den nyhetens behag..."

Så recenserades skådespelaren Lena Nyman i socialdemokratiska tidningen Arbetet efter premiären av filmen "Jag är nyfiken - en film i blått".

Året var 1968. Akademiledamoten Artur Lundkvist skrev sin recension i tidningen Se:

"Hon är bättre med kläderna på. Man får nästan avsmak för henne när hon är naken... Jag efterlyser den intelligenta kroppen. Lena Nymans är själlös, lite dum."

I Aftonbladet skrev Gunilla Bergström en mer feministisk, men lika taskig text under rubriken "Får inte feta flickor älska?"

Själva poängen är att Lena Nyman under filminspelningen vägde någonstans mellan 45 - 48 kilo.

I boken "Jag vill ju vara fri" (Norstedts) beskriver författaren Annika Persson hur Lena Nyman började ta amfetaminliknande bantningstabletter. Hon bantade under hela sitt liv och de flesta dieterna innehöll också alkohol. Boken handlar om Lena Nymans enastående skådespelarkarriär, men också om hur en ung flicka grundlägger en livslång självspäkning.

40 år

Amerikanska toppmodellen Janice Dickinson har haft en helt annan karriär, men i sin bok "Everything about me is fake - and I'm perfect" beskriver hon en livslång bantning med hjälp av alkohol. Kim Catrall i Sex and the city berättar att hon har bantat i 40 år.

Det smala kvinnoidealet kom i slutet på 60-talet, ungefär samtidigt som Lena Nymans kropp recenserades. Det innebär att en generation kvinnor nu har levt med livslång bantning.

Idealet har inte förändrats, nya generationer kvinnor bantar och de börjar allt tidigare. För ett drygt år sedan konstaterade skolläkaren Bo Werner i en undersökning att smala flickor bantar allt mer. De kan börja redan i lågstadiet.

Var tredje ung kvinna mår psykiskt dåligt, visar statistik från SCB. De känner oro, ångest och är inte nöjda med sig själva. Ungefär 100 000 lider av ätstörningar. Att inte vilja äta kanske är det yttersta symptomet på självförakt.

LCHF-tips

Vi vet inte riktigt varför så många framför allt flickor väljer att inte äta. Karolinska Institutet har just påbörjat en studie av just ätstörningar. Kunskaperna är små, som det står på institutets hemsida.

Rubriken till den här artikeln är hämtad från 60-talets Aftonbladet. I dag skulle den säkert vara inlindad i tips om BMI-räkning och LHCF-tips. Innebörden är den samma. Smala kvinnor är lyckade kvinnor.

Lena Nyman finns inte bland oss längre. Hennes generationskamrater har bantat i decennier. Flickor börjar räkna kalorier på lågstadiet och samhället svarar att kunskapen är låg.

Samhället prioriterar inte kvinnors hälsa. Det är den enda slutsats man kan dra.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM