Anders Lindberg

S måste bli mer öppet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin meddelade att en ny grupp ska tillsättas för de interna valen.
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin meddelade att en ny grupp ska tillsättas för de interna valen.

I spåren av S-haveriet kring Omar Mustafa måste en obekväm fråga ställas: Hur kan det komma sig att partikongressen i praktiken inte vet vilka de ­väljer till partistyrelse?

När Socialdemokraterna väljer lokala styrelser eller beslutar om vilka personer som ska stå på partiets listor inför val sker det genom öppna kandidaturer och offentliga utfrågningar. Ofta finns flera kandidater och voteringar är inte ovanliga.

När Socialdemokraterna väljer ombud till partikongressen sker det helt öppet med kandidater som ofta måste avge programförklaringar och i många fall kampanja för att bli valda.

Hårda konflikter

Ibland blir det hårda konflikter, ibland blir folk arga, men så är det i en demokrati och i grunden vet alla det.

Men valen till de högsta nivåerna ­i Socialdemokraterna, som partistyrelsen och verkställande utskottet, sker i praktiken i slutna rum. Kandidaterna är hemliga och förhandlingarna sker i tysthet. Kongressen godkänner namnlistorna med applåder i stället för omröstningar.

Att partiets medlemmar accepterar detta är obegripligt.

Ny grupp ska bildas

I förrgår meddelade partisekreterare Carin Jämtin att en grupp ska tillsättas för att hitta nya former för de interna valen. Det är naturligtvis välkommet. Men det borde inte stanna där.

Socialdemokraterna borde låta människor kandidera och väljas öppet även på nationell nivå. En bra början vore att öppna upp processen för kandidater inför valet till Europaparlamentet 2014. Låt alla som vill kandidera, och kampanja, för att bli valda och håll ett provval om vilka som ska stå på listan.

Vid nästa partikongress måste ett helt nytt, och öppet, valsystem vara på plats. Priset för slutenheten har blivit för högt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN