Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hubert, Hugo

Utred dumpning utanför Gotland

Moderna massförstörelsevapen har dumpats i vattnen utanför Gotland. Så sent som på 90-talet dumpade rysk militär radioaktiva och kemiska stridsmedel inom svensk ekonomisk zon. I går avslöjade SVT:s Uppdrag granskning historien som både regering och militär i Sverige kände till, men som de teg om. Det är så man brukar hantera riktigt svåra situationer.

Med absolut tystnad.

Man ska inte vara naiv, säkerhetspolitiken kräver viss sekretess. Men dumpningen utanför Gotland tillhör inte de frågor som kan förpassas till försvarets hemliga arkiv. De dumpade stridsmedlen måste undersökas eftersom de hotar både människor och miljö.

Östersjön är ett känsligt och hotat innanhav. På senare år har det blivit centrum för en mängd infrastruktur, inte bara sjöfart och fiske, utan också kablar och ledningar som dras mellan de olika Östersjöländerna. Gasledningen känner vi alla till och den dras bara några mil från dumpningsplatsen.

Just över platsen projekteras dessutom en fiberkabel som ska dras till Kaliningrad. Den ska plöjas ner i havsbotten, arbetet har redan påbörjats.

Men all information om dumpningsplatsen ligger fortfarande inlåst hos försvarets säkerhetstjänst, Must.

Det var den förra regeringen som fick information om de ryska stridsvapnen. Om vi backar tillbaka till murens fall och minns hur fort allting gick när Sovjet utrymde sina baser. På flottbasen Karosta i lettiska Liepaja fick man dispens till 1994.

En del vapen kördes till Ryssland, annat dumpades på närmare håll. Flera båtlaster försvann ner i Östersjön, en av avstjälpningsplatserna låg utanför Gotland. Informationen om att krigssopor sänkts även på svenskt vatten nådde den svenska regeringen först flera år senare. Även om jag jobbade på UD då, fick jag aldrig veta att försvarets säkerhetsmän informerade utrikesminister Anna Lindh om dumpningen.

Enligt dåvarande utrikesrådet Sven-Olof Pettersson ville hon undersöka stridsmedlen. Men försvaret sa att det var för dyrt och begravde hela historien i sina arkiv.

All heder åt dem som nu grävt upp de smutsiga soporna. De måste undersökas av alla skäl, mänskliga, miljömässiga men också säkerhetspolitiska. Man ska inte vara naiv när det ligger en bomb och tickar på Östersjöns botten. Den nuvarande regeringen måste bryta tystnaden.

Följ ämnen i artikeln