Tragedin för vår monarki

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

under bevakning  Kungahuset är en statligt finansierad myndighet som ska representera Sverige och skattebetalarna har investerat mycket pengar i dem – de måste få granskas.
under bevakning  Kungahuset är en statligt finansierad myndighet som ska representera Sverige och skattebetalarna har investerat mycket pengar i dem – de måste få granskas.

I dessa dagar är det lätt att skriva ”Ner med monarkin”. Men hur förutsägbart skulle inte det vara på Aftonbladets ledarsida?

Låt oss i stället ta kungahuset på stort allvar. Sverige är en konstitutionell monarki och kungen är vår statschef. Han och de kungliga hov- och slottsstaterna har sin egen post i statsbudgeten och i år uppgår den till dryga 125 miljoner kronor.

Kungafamiljen är som en helt vanlig statsfinansierad myndighet, det är bara verksamheten som är lite annorlunda.

Familjen ska representera Sverige samt föda nya kungligheter som kan fortsätta att representera landet.

2010 borde alltså vara ett väldigt lyckat år för myndigheten kungafamiljen.

I år levererar man hopp om ny leverans i form av kronprinsessans bröllop. Länge såg det också ut som om även yngsta prinsessan Madeleine skulle gifta sig.

Kul, tyckte vi skattebetalare. Äntligen får vi valuta för pengarna, pompa, kärlek och många fina klänningar att titta på i tv:s utsändningar. Lycklig kärlek är hårdvaluta även på den internationella marknaden. Till Victorias bröllop är Stockholms hotell fullbokade och stadens turistindustri har bunkrat upp. Stockholms stad satsar åtta miljoner skattekronor på en stor kärleksfest för både stockholmare och turister.

Vi känner förväntningarna och hoppas på vackert väder.

Tveksam till giftermål

I brudgummens hemort Ockelbo blir det byfest med picknick i parken till en kostnad av fyra miljoner. Förväntningarna växer.

Det finns de som tycker att kungahuset nu sänker sig till vanligt folks nivå när Victoria gifter sig med Daniel från Ockelbo. Den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet tyder på det, förtroendet minskar. Kungen lär också ha varit tveksam till giftermålet och det har skvallrats om att Jonas från Djursholm varit favoritsvärsonen.

Men nu var det Jonas som svek. Hans dubbelliv är avslöjat och Madeleines hjärta sannolikt krossat.

Hovet tystar ner

Vi har följt kärleksdramat under de senaste veckorna. Hovet har försökt tiga ihjäl det hela, men nu har det gått för långt. Nu har första älskarinnan trätt fram och alla rykten besannats. För myndigheten kungafamiljen borde det här vara ren katastrof.

Skattebetalarna har investerat bra mycket mer än hundra miljoner kronor i ett lyckat bröllop för kronprinsessan och nu riskerar otrohetsaffären att svärta ner hela tillställningen. Hovets presschef Nina Eldh kommenterar tragiken som en ren privatsak.

Men kärleksaffären är en fråga för hela svenska folket och just det är monarkins tragedi.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.