Ledare

Odell ger till de redan rika

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Hyreshöjningar på 35 procent

i genomsnitt, mer i storstäderna. Det är den troliga effekten om Sverige låter marknaden bestämma hyrorna.

En sådan förändring skulle öka inkomsterna för fastighetsägarna, liksom värdet på deras hus. Inte konstigt att branschorganisationen jublar. En mångårig lobbykampanj är på väg att lyckas.

Regeringens utredare tänker föreslå en övergång till marknadshyror, uppger Dagens Nyheter som läst ett textutkast. Motivet är att dagens sy­stem inte stämmer med EU-rätten; en slutsats som ifrågasätts av experter som Hyresgästföreningen anlitat.

Politikernas problem

DN frågade i går Fastighetsägarnas vd om inte marknadshyror ökar segregationen. Så kan det vara, medgav Per-Åke Eriksson. Men det är i så fall politikernas problem, menade han. Då får de införa bidrag så att fler har råd att bo bra.

Svaret är talande. De privata ägarna anser sig inte ha något eget ansvar för att Sverige går isär.

Det visar varför allmännyttan behövs. Sverige är ett av Europas få länder utan verkliga slumområden. De gemensamt ägda bostadsbolagen har betytt mycket för en rimlig standard för alla.

Utrotningshotad boendeform

Efter höstens val är gemensamt ägda hyresrätter med rimliga hyror en utrotningshotad boendeform. Regeringen har tagit bort stopplagen mot utförsäljningar och nu går det snabbt. I Stockholm skänker den borgerliga majoriteten bort gemensam egendom för miljardbelopp. Subventionerna är störst till de som bor i innerstan, mindre till de boende i miljonprogrammets hyreshus. Marknadshyror är ytterligare ett steg bort från den sociala bostadspolitiken.

Bostadsminister Mats Odells systemskifte drivs igenom med hjälp av statssekreteraren Dan Ericsson, tidigare pr-konsult på JKL.

Bland förlorarna finns många ungdomar, ensamstående föräldrar och svenskar med utländsk bakgrund. Mer än en miljon unga ska hitta någonstans att bo de närmaste tio åren. Det blir inte lätt. Byggandet av hyresrätter minskar kraftigt efter att alliansen satt stopp för investeringsstöd och räntebidrag.

Äldre får flytta?

Löftet att avskaffa fastighetsskatten driver upp priserna på villor och bostadsrätter i attraktiva områden.

Samtidigt fruktar äldre människor att de måste flytta från lägenheter där de bott i decennier därför att marknadshyror gör det för dyrt att bo.

Mats Odells politik förvånar inte. ”Titta på Bryssel”, sa han till tidningen Vår bostad i höstas. ”Där har man ju områden som inte är lika populära som andra, med nergångna hus och så. Följden blir ju en dynamisk bostadsmarknad.”

Frågan är vem som ska bo i Mats Odells slumområden medan guldet regnar över fastighetsbolag och redan rika villaägare.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!