ÅSIKT

Socialdemokratin behöver feminism

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jämställdhetsfrågorna fick alldeles för litet utrymme i valrörelsen. På bilden besöker LO-ordföranden undersköterskor på Karolinska sjukhuset.
LEDARE

”Den frågan har vi lagt åt sidan” sa Göran Persson till Fredrik Reinfeldt i en ordväxling om delad föräldraförsäkring i maj. Så var den frågan död i valrörelsen 2006. De båda herrarna hade bestämt sig.

Samtidigt dog feminismen som valfråga. Efter det mediala drevet mot Tiina Rosenberg såg de etablerade partierna inte längre feministiskt initiativ som något hot. Gudrun Schyman och gänget marginaliserades. Medierna slutade uppmärksamma fi som inte ens såg ut att få en procent av rösterna i valet.

Nätverket glödde inte ens

Det socialdemokratiska nätverket Feministas, som enligt partisekreteraren Marita Ulvskog skulle fungera som en blåslampa i häcken på partiet, glödde inte ens. Nätverket var inte feministiskt besjälat utan ett snabbt hopkok för att i medierna konkurrera med fi. Självklart blev det bara pannkaka.

I valmanifestet lovade socialdemokraterna lika löner och rätt till heltid. Vackra ord, men när det gäller lika lön var löftet vagt. Socialdemokratiska kommunpolitiker tvingades inte binda upp sig för att verkligen förbättra arbetsvillkoren och lönerna för kvinnorna i den offentliga sektorn.

Feministisk turné

I valrörelsens slutspurt bestämde sig en rad socialdemokratiska kvinnliga ministrar och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin för att ge sig ut på feministisk turné. De skulle besöka kvinnodominerade arbetsplatser och tala om viktiga feministiska frågor, som arbetsvillkor och internationell solidaritet.

Det var en god idé, men utan feministiskt eldunderstöd från partiledningen fanns det ingen riktig kraft att lägga bakom orden. Det blev mest ”vi fortsätter på den inslagna vägen, röstar ni på borgarna blir det värre”. Sant – men feministisk politik behöver betydligt mer nytänkande än så.

När de feministiska frågorna till slut togs upp i partiledarnas slutdebatt i SVT var det centerns Maud Olofsson som stod i centrum. Helt huvudlöst använde hon statistik som visar att våldtäkterna har ökat med 45 procent under ett år. Maud Olofsson undanhöll att den explosionsartade ökningen beror på att en enda man ligger bakom hundratals av våldtäkterna. Och på att fler sexövergrepp klassas som våldtäkt i den nya lagen.

Göran Persson var inte nog påläst för att kunna svara centerledaren. I stället för en viktig debatt om mäns våld mot kvinnor fick vi Olofssons pajkastning och Perssons bristande engagemang.

Finns i partiprogrammet

Socialdemokraterna måste skärpa sig. Feminismen är sedan länge inskriven i partiprogrammet. Könsorättvisorna sägs vara lika viktiga som klassorättvisorna. Men bekämpa dem då!

Den nya partiledningen efter Göran Persson måste våga lyfta frågan om delad föräldraförsäkring. Bara om samhället bestämmer sig för att föräldraskapet är delat mellan kvinnor och män kan könsorättvisorna på arbetsmarknaden och i hemmen brytas. Kravet på delad föräldraförsäkring är en strid mot unkna könsroller som helt enkelt måste tas, så snart det bara går.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM