ÅSIKT

USA:s sexualskräck sprider sig i Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Efter att hennes amningsbilder anmälts ett flertal gånger bestämde sig Maria Corry för att ge anmälarna svar på tal med den här bilden.
LEDARE

Läste ni om Maria Corry som la ut en selfie på Facebook?

Hon tog en bild av sig själv och sin bebis för att dela med sig av lyckan. Maria sitter på en brygga, det är vår och hon ammar sitt lilla barn.

Maria har jeans och långärmad tröja. Barnet är fullt påklätt och egentligen ser du inte ens att det ammas för huvudet

döljer bröstet. Ändå blev bilden på Facebook genast anmäld för att den visade naket.

Efter flera anmälningar tröttnade Maria och beslöt sig för att hämnas. Alltså tog hon en ny selfie där hon ammade sitt barn, men framför bröstet höll hon nu en reklambild för underkläder. Ni vet en sådan där lite halvporrig bild där tjejen i liten balconette glänser insmord i olja.

Den hade Facebook inga problem med.

Gärna lite porr alltså, men inga barn som äter från bröst.

Vi kan säkert spekulera en hel del i vad som ligger bakom de där anmälningarna. Klart är att Facebook går någons ärenden när de godkänner porren medan ammande mammor plockas bort. Gissar att det är en man som vill ha brösten för sig själv.

Maria Corry bor i North Carolina i USA, men det går inte att avfärda censuren som amerikansk sexualskräck eller kanske snarare dubbelmoral. Facebook är en internationell sajt där intoleransen råder så länge kvinnokroppen inte är tillgänglig och det är en inställning som sprider sig.

Nyligen blev Kicki Sahamies uppmanad att gå undan när hon ammade sin baby vid lånedisken på biblioteket

i Nyköping. Inte vet jag varför hon stod och ammade vid lånedisken, men antagligen var det kris. Alla som har haft en unge som skriker vet precis vad jag menar. Små bebisar kan bryta ihop på två sekunder och då finns det bara en sak som

hjälper.

De måste ha mat och det fort. För små barn är maten existentiell. De skriker tills de vet att de kommer att överleva.

Mammor ammar inte på krogen eller biblioteket för att de vill visa upp sina bröst. Så låt bli att titta på dem.

För några år sedan publicerade tidningen Metro en undersökning som visade att en knapp majoritet av svenskarna är emot amning på offentliga platser. Framför allt var det de unga som var emot amningen. Det är alltså samma 90-talister som skrålar om att bada nakna, ”du och jag ska fucka loss”.

Det är Facebook-generationen som växer upp och jag tror inte att de fått moralismen med modersmjölken. Det är snarare amerikanska sajters dubbelmoral som sprider sig över världen.

Du får gärna vara lite porrig, blöt och hal. Men om du inte är tillgänglig vill vi inte ha dig. Dra en sjal över huvudet eller försvinn.

Mammor som matar sina barn passar inte på den nya scen Hollywood bygger upp. Den har många namn, men vi kan till exempel kalla den Facebook.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ledare

Facebook

USA